Olej arganowy — marokański eliksir młodości
Drzewo arganowe (argania spinosa) jest nazywane „drzewem życia”. Rośnie tylko w Maroku na równinie Souss. Olej arganowy w 80 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Uzyskiwany jest ze świeżych nasion. Do wytłoczenia na zimno jednego litra oleju potrzeba około 30 kilogramów orzechów. Jego produkcją zajmują się głównie kobiety z plemion berberyjskich. Tworzą nawet kooperatywy, w których go wytwarzają. Nasiona są rozgniatane na kamiennych żarnach, a dopiero później z powstałej pasty wyciskany jest olej.
Olej ma dość wyraźny i charakterystyczny zapach. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Z powodzeniem można go stosować do kuracji odżywczych i wzmacniających włosy, używać na skórę twarzy i ciała. Świetnie nawilża, ujędrnia i redukuje zmarszczki. Jest znakomitą kuracją dla kruchych i łamliwych paznokci. Zmniejsza widoczność rozstępów, a także wzmacnia i uelastycznia skórę. Regeneruje naskórek przy egzemach, zmianach trądzikowych bliznach.
Uspokaja podrażnioną, wrażliwą alergiczną skórę, sprawdza się także jako olejek do i po opalaniu — chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz łagodzi podrażnienia i zaczerwienienie po zbyt długiej kąpieli słonecznej. Działa przeciwzapalnie, łagodzi przebieg trądziku młodzieńczego. Jest znakomitym olejem do masażu ciała.
W przeciwieństwie do popularnego kosmetycznego oleju, spożywczy jest pozyskiwany z prażonych ziaren arganii, co sprawia, że wyróżnia go orzechowy zapach i smak. Poza walorami smakowymi ma skład bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega‑6 i omega‑9). Ponadto zawiera wysoki poziom naturalnych tokoferoli (wit E) i prawie 100 innych związków czynnych w tym związki zapobiegające nowotworom.