8 powodów dla których warto jeść kaszę jaglaną
Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Coraz więcej osób zaczyna odkrywać jej zalety. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz.
- Według medycyny chińskiej wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
- Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z celiakią i alergiami, można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
- Jest w niej dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- Zawiera krzem, która działa leczniczo na stawy, a także bardzo korzystnie wpływa na wygląd paznokci, włosów i całej skóry.
- Ma charakter zasadowy, pomaga w przywróceniu optymalnego pH dla ustroju.
- Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
- Jej wartość energetyczna to 346 kcal na 100 g, z czego białko dostarcza 10,5%, węglowodany 71,6%, a tłuszcz 2,9% energii.