ADHD czy za dużo cukru? Wpływ diety na zachowanie
Problem ADHD dotyczy coraz większej liczby dzieci. Zaburzenia uwagi, trudności z koncentracją, nadpobudliwość ruchową i wzmożoną agresję obserwuje u swoich potomków mnóstwo rodziców. I wielu łączy te objawy z niewłaściwą dietą. Czy dzieci z symptomami wskazującymi na ADHD są nadwrażliwe na cukier?
Wśród naukowców zdania są podzielone. Znaczne grono odrzuciło związek między nadmiarem cukru, a nadpobudliwością. Jednak tak jak istnieją badania wykazujące brak zależności między niewielkimi ilościami słodyczy, a natężeniem objawów ADHD, mamy również dowody na wyraźną poprawę (w tym przypadku złagodzenie objawów) po wyeliminowaniu cukru z codziennego menu. Komu wierzyć? Podejdźmy do sprawy zdroworozsądkowo: skoro cukier szkodzi ogólnie pojętemu zdrowiu, warto spróbować go ograniczyć.
Wielu rodziców definiuje objawy ADHD jako stan podobny do głodu narkotykowego – ich doświadczenie pokazuje, że problem znacznie zmniejsza się po odstawieniu niektórych pokarmów. Okazuje się, że to co znajdzie się na talerzu może zarówno pogorszyć, jak i polepszyć zachowanie oraz samopoczucie dzieci z ADHD. Co warto skreślić z jadłospisu, a co koniecznie do niego wprowadzić? Oto kilka podpowiedzi.
PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:
CUKIER – nie tylko ten oczywisty, sypany łyżeczką, ale także cukry ukryte w sokach, batonikach energetycznych czy smakowych jogurtach
KONSERWANTY I BARWNIKI SPOŻYWCZE – polepszacze smaku i wyglądu kuszące każde dziecko, np. jaskrawoczerwone polewy, fluozielone żelki, błękitne gumy do żucia… długo by wymieniać
TŁUSZCZE UTWARDZONE – najprościej rzecz ujmując wszystkie te, które w temperaturze pokojowej nadal są twarde (ale uwaga: czytajmy etykiety, bo tłuszcze te znajdziemy w wielu produktach spożywczych)
KOFEINA – kawa, to jasne; ale kofeina znajduje się też w herbacie, napojach energetycznych, gazowanych i czekoladzie
SÓL – podobnie jak cukier, poza solniczką jest w wielu przekąskach (chipsy, paluszki…) i daniach typu fast food
DLA RÓWNOWAGI PRODUKTY, KTÓRE WARTO WZBOGACIĆ POSIŁKI:
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE – wspomagają pracę mózgu, znajdziemy je w rybach, orzechach, tranie
WITAMINA B COMPLEX — redukuje stres; sięgamy po drożdże, płatki zbożowe z pełnego ziarna i pieczywo pełnoziarniste, ryż, orzechy, mleko, jajka oraz warzywa z zielonymi liśćmi
BIAŁKO – spożywane w małych porcjach w ciągu całego dnia zapobiega gwałtownemu wzrostowi i równie nagłemu spadkowi energii, szukamy go w nasionach, ziarnach i nabiale
WAPŃ I MAGNEZ – wapń oprócz zbawiennego wpływu na kości wspomaga układ nerwowy (jego źródłem jest m. in. mleko i zielone warzywa), magnez łagodzi napięcie mięśni i nerwów (warto sięgnąć po szpinak, orzechy i pełne ziarna)
PIERWIASTKI ŚLADOWE – potrzebne każdemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, powinny być dostarczane codziennie, ale w minimalnych dawkach; przy ADHD istotny jest cynk i żelazo (obecne w owocach i warzywach, ale aby zmiana była odczuwalna nie obędzie się bez suplementacji odpowiednimi preparatami z apteki)