Siemię lniane – cud nowej żywności?
Istnieją pewne dowody, że może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, nowotworów, udaru mózgu i cukrzycy. Wspomaga też odchudzanie… Takie małe ziarenko, a tak dużo potrafi. Len. Dlaczego warto włączyć go do menu, przekonajcie się sami.
Siemię uprawiano w Babilonie już w 3000 r p.n.e. W VIII wieku, Król Karol wierzył tak mocno we właściwości zdrowotne siemienia lnianego, iż wydał rozkaz swoim poddanym do jego spożywania.
Nasiona lnu mają kształt łzy i są troszkę większe od nasion sezamu. Mają twardą skorupę, która jest gładka i błyszcząca. Siemię ma kolory od bursztynowego do czerwonobrązowego. Zmielone nasiona posiadają miękką konsystencję i są łatwo przyswajalne. Len posiada wysoki profil odżywczy, dostarcza błonnika i kwasów omega‑3. Zmniejsza ryzyko wielu schorzeń, w tym nadciśnienie, udar, niektóre nowotwory, zaburzenia immunologiczne, stany zapalne i niektóre choroby skóry. Ze względu na wysoką zawartość pęczniejącego śluzu ma właściwości przeczyszczające.
Najnowsze badania wykazały, że mężczyźni z rakiem prostaty, którzy jedzą około trzech łyżek nasion lnu dziennie byli w stanie spowolnić postęp choroby nowotworowej. Podobne badania pokazują, że kobiety z rakiem piersi, poprzez codzienne spożywanie siemienia miały wolniejsze tempo wzrostu guza.
Len jest malutkim ziarenkiem, który zawiera mnóstwo cennych witamin. Występujące w nim niezbędne kwasy tłuszczowe ( alfa-linolenowy i omega‑3) są ważne dla błon komórkowych, regulacji ciśnienia krwi i innych funkcji. Jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i E a także składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź.
Ziarna lnu mają przyjemny smak przypominający orzechy. Można jeść całe nasiona albo je zmielić i żuć bardzo powoli. Dla zachowania smaku i wartości odżywczych najlepiej zmielić nasiona bezpośrednio przed ich użyciem. Mimo, że istnieją różne kolory nasion nie ma odżywczej różnicy między nimi. Wykorzystywane są w gotowych produktach takich jak pieczywo czy musli. Możemy je też dodawać do surówek i gotowanych warzyw. Bardzo cenny jest olej lniany. Aby dłużej zachował świeżość należy przechowywać go w ciemnych butelkach. Uwaga! Oleju lnianego nie używamy do smażenia!
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać jedzenia dużej ilości lnu. U niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna.
Siemię lniane to sojusznik w odchudzaniu. Jeśli chcesz pozbyć się kilku dodatkowych kilogramów wprowadź go do swojej diety.
Jest naukowo udowodnione, że len przyspiesza utratę masy ciała. Wszystko dzięki kwasom tłuszczowym omega 3, które stymulują metabolizm i spalanie kalorii, jak również wysoki poziom błonnika, zapewniając uczucie sytości. Ponadto, wyzwala energię i zapewnia poczucie dobrego samopoczucia.
Jeśli chcesz włączyć siemię do swojej diety, ale nie wiesz jak to zrobić – przestawiamy kilka propozycji:
Z soku pomarańczowego 2 łyżki zmiażdżone nasiona lnu w szklance soku pomarańczowego.
- Do szklanki soku pomarańczowego dodaj 2 łyżki zmielonego ziarna lnu
- Do sałatki owocowej dodaj 2 łyżki zgniecionego lnu
- Wymieszaj jogurt z 1 łyżką grubo mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka grubo mielonego siemienia, pół filiżanki jogurtu, 1/2 szklanki owoców i garść zboża – wszystko razem wymieszaj
- Do przyrządzanego mięsa na kotlety mielone możemy dodać 1 łyżkę siemienia
- Olej lniany do wszystkich sałatek warzywnych
Zalecana dzienna dawka to 1–2 łyżki siemienia lnianego.