Czekolada gorzka — zdrowa słodkość
Czekolada jest zdrowa, potwierdzają to naukowcy. Ale tylko gorzka ma wartości odżywcze. Poprawia koncentrację, spowalnia proces starzenia, działa antynowotworowo i uwalnia w organiźmie endorfiny — hormon szczęścia.
Charakterystyczny smak i kolor nadają jej ziarna. Najlepsza jest ta, która zawiera ponad 80 procent kakao. Im więcej kakao, tym mniej cukru. Kupując czekoladę, warto sprawdzić, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, o którym pisaliśmy już na zarana-mama.pl
Czekolada ale dla kogo?
Jedzenie czekolady nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi, dzięki czemu po zjedzeniu kilku kostek nie mamy od razu ochoty pochłonąć całej tabliczki. To bardzo ważne, zwłaszcza gdy ktoś jest na diecie i nieustannie cierpi z powodu uczucia głodu. Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny dlatego bez obaw mogą ją jeść nawet cukrzycy. Zdaniem niektórych naukowców zjedzenie 1–2 tabliczek gorzkiej czekolady tygodniowo, skutecznie chroni przed udarem mózgu. Badacze już dawno udowodnili, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Jest też idealna dla osób cierpiących na migreny – łagodzi dolegliwości bólowe.
Mieszanka mnikroelementów
Ciemna czekolada zawiera ważnych składników: magnez, żelazo, mangan, a także selen, cynk i fosfor. Zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem i bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć, koncentrację, wspierają także pracę mózgu. W gorzkiej czekoladzie znajdują się też flawonoidy, które wspierają pracę serca, usprawniają przepływ krwi w całym organizmie, także w mózgu. Gorzka czekolada przyczynia się też do obniżenia ciśnienia tętniczego, reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Czekolada a ciąża
Wyniki badań, opublikowane przez portal The Global Sourse of Sience News dowodzą, że kobiety w ciąży, które podjadają codzienne ok. 30 gramów czekolady, pozytywnie wpływa na płód. Dokładniej, prędkość przepływu krwi przez łożysko jest większa, co oznacza że dziecko jest lepiej dotlenione i lepiej się rozwija.
Czas na kawałek czekolady! 🙂