SUMienna pomoc
Zaradna Mama wraz z Martą Kuligowską i Kamilą Biedrzycką — Osicą zwyciężyły w kuchennej rywalizacji na rzecz dzieci z domu dziecka. Ich marynowany sum w rozmarynie z sosem chrzanowo- śmietanowym i duszoną kapustą zdobył pierwsze miejsce w kulinarnym konkursie dziennikarzy. Zwycięzcy w nagrodę wskażą dom dziecka, który otrzyma sprzęt AGD o wartości 20 tys. ufundowany przez organizatora imprezy — Emalię Olkusz.
W warszawskiej restauracji Soul Kitchen było naprawdę gorąco, wszystko za sprawą dziennikarzy, którzy więli udział w charytatywnej akcji gotowania na czas. Zadaniem pięciu trzyosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego i deseru. Wszyscy uczestnicy mieli do dyspozycji te same składniki: filet z suma, kapustę, boćwinę, pomidory, chrzan, śmietanę, twaróg , śliwki oraz zioła. W ciągu 60 minut pod okiem mistrza — Andrzeja Polana dziennikarze wyczarowali wyjątkowo smaczne dania. Oceniało je jury z składzie Elżbieta Jędrzejewska, Paweł Stasiak, Adrian Furgalski, Marcin Kwaśny i Anna Samusionek. Wyróżnienie otrzymał deser telewizyjnego tria: Beata Tadla (TVP) i Adama Kuklewicza (POLSAT) i Zbigniewa Łuczyńskiego (TVN). Ich smarzone na maśle orzechy z cukrem i pieprzem zdobyły uznanie również wśród zawodników z konkurencyjnych drużyn. Drugie wyróżnienie otrzymało danie główne przygotowane przez drużynę Marty Kielczyk z Panoramy. Wyśmienitego suma przygotowała wraz z Wiolettą Podgórską i Markiem Kasprzakiem.
[nggallery id=gotowanie-olkusz template=caption]
Jurorzy rozpływali się podczas smakowania suma marynowanego w rozmarynie z duszoną kapustą i koperkiem. Andrzej Polan zwrócił szczególną uwagę na wytworne ułożenie potrawy na talerzu. Zwycięskie danie to kreacja trzech dziennikarek: Marty Kuligowskiej i Kamilii Biedrzyckiej — Osicy i Magdaleny Łyczko.
Najlepszy team wskaże dom dziecka, do którego trafi sprzęt AGD ufundowany przez sponsora głównego imprezy — Emalię Olkusz, producenta ekskluzywnych naczyń Selena.