Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

by -
Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci będą zajadać ze smakiem. Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy, nawet od 12 miesiąca życia.

Pla­cuszki świet­nie smaku­ją okras­zone jogurtem, są super pomysłem na obi­ad lub pod­wiec­zorek. W wer­sji dla dorosły­ch wystar­czy dodać do nich odrobinę soli oraz ser­wować z bardziej dopraw­ionym sosem na przykład czosnkowym lub ziołowym.

Skład­niki na ok 7 szt.

5 czu­baty­ch łyżek ugo­towanej kaszy gryczanej (ok pół tore­bki)
1 jajko
1 gruby plas­ter dyni pokro­jony w kosteczkę
4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukury­dzą i ryżem
½ ząbka czosnku
szczypta majer­anku
olej kokosowy do delikat­ne­go pods­maże­nia

Przy­go­towanie:

Ugo­tować kaszę gryczaną, nieco ostudz­ić. Obrany i oczyszc­zony gruby plas­ter dyni pokroić w drob­ną kosteczkę, gotować ok 10 — 15 min­ut i odcedz­ić. Tak przy­go­towana dynię umieś­cić w mis­ce wraz ugo­towana kaszą. Dodać jako, wyciśnię­ty czos­nek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, całość dopraw­ić majer­ankiem i delikat­nie wymieszać. Nakładać łyżką na roz­grzaną patel­nię z niewielka iloś­cią ole­ju i delikat­nie przyk­lepać for­mu­jąc pla­cuszki. Smażyć na małym ogniu kilka min­ut do zaru­mie­nienia. Gotowe! Smaczne­go!

Porada:

Dynię i kaszę gotować w tym samym cza­sie, to znacznie przyspieszy przy­go­towanie dania. Pla­cuszki w wer­sji dla dorosły­ch pods­mażyć na więk­szej iloś­ci tłuszczu i bardziej przypraw­ić, będą bardziej chrupiące i wyrazis­te w smaku.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz

4 × three =