Marsz po marchewkę!
Marchewka w diecie to krok w stronę zdrowia i urody. Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu.

- Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal — mówi prof. Katarzyna Stoś, z Instytutu Żywności i Żywienia.
BETA-KAROTEN (PROWITAMINA A) w organizmie przekształca się w WITAMINĘ A, która:
- wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku;
- pomaga zachować zdrową skórę;
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.
Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Co zawiera marchewka?
- 90 proc. — woda,
- 7 proc. — składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, celuloza,
- 1 proc. — składniki mineralne: wapń, potas, sód, fosfor, siarka, magnez, mangan, miedź, cynk, kobalt, żelazo
- 1 proc. — inne: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
Marchew stymuluje dziąsła i wywołują dużo śliny, która jest zasadowa, równoważy kwasowość jamy ustnej, która sprzyja rozwojowi bakterii. Minerały w marchwi chronią przed zęby przed niedoborai minerałów. Ale to nie wszystkie zalety marchewki.
W badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet Harvarda wykazano, że ludzie którzy jedli więcej niż sześć marchewek tygodniowo byli mninej narażeni na udar mózgu.
W 100 gramach marchewki znajduje się około 41 kalorii.