Dieta gimnazjalistów pod lupą
Teoretyczna wiedza gimnazjalistów na temat zdrowego trybu życia jest duża, gorzej z praktyką. Większość nastolatków zdaje sobie sprawę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, mimo to 1/3 z nich wychodzi
z domu bez pierwszego śniadania.
Wraz z finałem 7. edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”, wśród uczniów klas gimnazjalnych I‑III przeprowadzono ankietę żywieniową*. Na jej podstawie sprawdzono, czy uczniowie polskich gimnazjów stosują się do zasad zdrowego żywienia i jak często sięgają po jedzenie typu fast food i słodycze, co wybierają na drugie śniadanie, a także co jest ich podstawowym źródłem wiedzy kulinarnej.
Śniadanie — paliwo na cały dzień
Z uzyskanych danych wynika, że 1/3 nastolatków wychodzi z domu bez pierwszego śniadania. Na szczęście większość ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jest ono gwarancją udanego dnia i przywiązują do niego należytą wagę. Ci, którzy świadomie rezygnują ze śniadania, deklarują brak apetytu o poranku, brak czasu lub kłopoty z układem pokarmowym. Uczniowie na pierwszy posiłek najczęściej wybierają kanapki, ponieważ szybko się je przygotowuje i zapewniają na długo uczucie sytości.
Co niepokojące, z badań wynika, że tylko 60 % uczniów wkłada do plecaka drugie śniadanie – jest to o 10 % mniej niż w grupie badanej w ubiegłym roku. A przecież jest ono ważną przekąską między pierwszym posiłkiem a obiadem, zwłaszcza, że pierwsza połowa dnia upływa uczniom na wysiłku umysłowym. 15% wybiera słodką przekąskę typu drożdżówka czy baton. W uczniowskiej śniadaniówce można znaleźć: pieczywo (35%), owoce (26%), jogurt (9%), warzywa (9%) czy sok owocowy (6%). Blisko 40% przebadanych uczniów deklaruje, że zjada minimum 3 posiłki dziennie, a prawie 50 %, że 4 lub więcej.
Niesłabnący pociąg do „szybkiego jedzenia”
Aż 97% z ankietowanych deklaruje, że spożywa przynajmniej jedną porcję tych produktów dziennie z piramidy żywienia. Choć jest to wynik lepszy o 2% niż w roku ubiegłym, to do ideału wciąż daleko. Dla zachowania dobrego zdrowia zalecane jest spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców. Jednocześnie wśród młodzieży nie słabnie pociąg do słodyczy, czy jedzenia typu fast food, po które 12% uczniów sięga częściej niż raz w tygodniu. 30% spożywa „szybkie jedzenie” raz w tygodniu, a 50% wybiera je rzadziej niż dwa razy w miesiącu lub wcale (6%).
Tradycja vs. nowe technologie
Ciekawym zjawiskiem jest jednak stosunek młodych ludzi do tradycji, czy to w sferze kulinarnej, czy też informacyjnej. Mimo, że prawie 40% młodzieży deklaruje korzystanie z Internetu w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych — także na stronie programu „Żyj smacznie i zdrowo” — to równie często podpatrują w kuchni swoich rodziców (36%). Mimo, że niezwykle modne obecnie blogi kulinarne obfitują w inspirujące przepisy na ciekawe, szybkie i zdrowe potrawy, to zwycięża siła tradycji i obiadów domowych przy rodzinnym stole.
Uczniowie pytani o danie, które przygotowaliby dla swoich najbliższych, najczęściej wymieniali kotlet schabowy z ziemniakami i surówką, kurczak w różnych wydaniach, pierogi, naleśniki czy makaron. Jednocześnie zachęcają rodziców do zmian nawyków, głównie w kwestii większego spożycia warzyw i owoców i mniejszego spożycia tłustego mięsa.
Czym skorupka za młodu
Głównym celem programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” jest pokazanie młodzieży, że prawidłowe odżywianie jest proste i fajne, a zdrowe potrawy mogą być również smaczne. Większość gimnazjalistów uczestniczących w zajęciach poświęconych tej tematyce postanowiła zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ponad 17% osób zdecydowało się jeść mniej słodkich przekąsek, 20% zadeklarowało, że będzie spożywać więcej warzyw i owoców, 11 % postanowiło ograniczyć picie słodkich napojów, a ponad 17% zamierza regularnie pić minimum 1,5l wody.
Z badań wynika, że 39 % uczniów pije dziennie mniej niż 4 szklanki wody. Z czego rzadziej o odpowiedniej ilości wody pamiętają dziewczęta. Niestety ponad połowa nastolatków (52%) wypija za dużo soków owocowych, a jeszcze więcej, bo 57% za dużo napojów słodzonych. Słodzone napoje szczególnie upodobali siebie chłopcy, ich nadmiar spożywa aż 66% badanych.
Ankieta została przeprowadzona w 5 zwycięskich szkołach gimnazjalnych w czerwcu 2017 roku, w badaniu udział wzięło 56 chłopców i 89 dziewcząt.
„Żyj smacznie i zdrowo”, to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
bardzo ciekawy artykuł