WHO: ograniczajcie cukier!
Na cukrzycę cierpi dziś około 230 mln ludzi. Według prognoz WHO do 2030 r. cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów. Dzieci spożywają o blisko 30 proc. cukru więcej niż pokazują zalecenia. W przeliczeniu na łyżeczki przeciętne amerykańskie dziecko spożywa ich średnio 23 dziennie, czyli 35 kilogramów w ciągu roku!
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wprowadza nowe rekomendacje z powodu coraz częściej występującej otyłości, do której we znacznym stopniu przyczynia się spożycie cukru. Według British Medical Journal, częściej tyją te osoby, które spożywają dużo napojów słodzonych, ponieważ nie dają one sytości, ale dostarczają do organizmu spore ilości cukru. WHO zaleca ograniczenie cukrów prostych do 5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Odnosi się to do każdego wieku:
- maksymalnie 19g dziennie dla dzieci w wieku dla dzieci od 5 do 6 lat
- maksymalnie 24g dziennie dla dzieci od 7 do 10 lat
- maksymalnie 30g dziennie dla dzieci od 11 lat i dorosłych
Przekroczenie zalecanego spożycia cukru, może prowadzić do otyłości, choroby zębów, chorób serca i niezdrowych nawyków żywieniowych. Chodzi głównie o tzw. cukier ukryty, czyli ten, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak i w dżemie i konfiturach.
Według danych GUS, w 2015 roku przeciętny Polak spożył 40 kg cukru, z tego jedynie 14 kg przypadało na cukier w torebkach, używany do słodzenia kawy, herbaty oraz domowych potraw. Oznacza to, że codziennie spożywamy średnio ok. 100 g cukru!!!
Na cukrzycę cierpi dziś ok. 230 mln ludzi. W 2012 r. ta choroba była bezpośrednią przyczyną około 1,5 mln zgonów na świecie, z których 80% miało miejsce w państwach o niskich i średnich dochodach. Według prognoz WHO do 2030 r. cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów.
- sacharoza/fruktoza/glukoza/maltoza;
- sok owocowy/koncentrat soku owocowego/jabłkowego/winogronowego;
- sok z trzciny cukrowej;
- syrop glukozowy/glukozowo-fruktozowy/kukurydziany;
- słód jęczmienny;
- karmel;
- melasa;
- golden syrup/złoty syrop/syrop klonowy;
- dekstroza/maltodekstryna.
Od dawna wiadomo, że cukier uzależnia podobnie jak papierosy i alkohol. Jeśli nie zdajesz sobie sprawy ile cukru jesz każdego dnia, obejrzyj to video: