Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami
Soczyste, letnie pomidory to zdecydowanie dla wielu wspomnienie smaku z dzieciństwa! Nie ma nic lepszego niż kanapka ze świeżym pieczywem, masłem i pomidorem. Ta prawdziwie kultowa przekąska z młodzieńczych lat stała się dla nas inspiracją do przygotowania przepisu na przepyszne grzanki z letnimi pomidorami.
Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców póki są i stosować, jako przekąskę w pracy, ale i pokusić się o przygotowanie własnych przetworów na późniejsze miesiące.
Składniki:
- 1 bagietka, pokrojona ukośnie na grzanki
- masło do posmarowania grzanek
- 500 g mieszanych pomidorów (malinowych, koktajlowych, byczych serc itd.)
- 2 szalotki
- łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- garść liści bazylii
- kilka listków mięty i melisy
- sól i pieprz do smaku
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
Pomidory umyć, pokroić duże w kostkę ok 1,5 cm. Koktajlowe na pół. Szalotkę posiekać drobno, liście ziół porwać, wszystko wymieszać w misce, dodać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem.Twarożek wymieszać z oregano i startym czosnkiem, doprawić solą. Grzanki posmarować delikatnie masłem z obu stron, zrumienić na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla. Posmarować czosnkowym twarożkiem, a na wierzchu ułożyć pomidorową sałatkę.