Mango — tropikalne jabłko z potencjałem
Nazywane „królem owoców”. Nie bez powodu – mango jest nie tylko smaczne, ale też bogate w korzystne dla zdrowia substancje.
Nie tylko sam owoc, ale także garbniki w kwiatach drzew mają działanie uzdrawiające. Są one stosowane do leczenia biegunki, zapalenia pęcherza moczowego i chronicznego zapalenia cewki moczowej. Kora z drzewa mango zawiera aktywny składnik, który jest używany na reumatyzm i błonicę, a także grzybicze choroby skóry. Mielona kora jest również stosowana jako środek uśmierzający ból żołądka, ból zęba i zapalenie oskrzeli.
Zapobiega i leczy
Badania z Texas AgriLife wykazały, że owoce mango chronią przed rakiem piersi i raka jelita grubego, a także białaczką i rakiem prostaty. Owoc ten jest bogaty w składniki odżywcze niezbędne dla utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi, jak również układu nerwowego. Stanowi też idealną przekąskę dla osób chcących schudnąć lub utrzymać swoją wagę.
Mango jest doskonałym źródłem witaminy A i flawonoidów, takich jak betakaroten, alfakaroten i betakryptoksantyna. 100 g świeżego owocu dostarcza 25% zalecanej dziennej zawartości witaminy A. Razem, te związki są znane jako przeciwutleniacze i są istotne dla wzroku. Witamina A jest też potrzebna do utrzymania zdrowej błony śluzowe i skóry. Świeże mango jest dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować akcję serca i ciśnienie krwi. Wysoki poziom potasu ma też działanie moczopędne, pozwalające na usunięcie toksyn z nerek. Stanowi też źródło witaminy B1, B2, B6, witaminy C, witaminy E i K. Spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga organizmowi rozwinąć odporność na czynniki zakaźne i działania szkodliwych wolnych rodników. Witamina B6 stymuluje pracę mózgu. Witamina E zapewnia zdrowie skóry, włosów i paznokci.
Mango jest również źródłem miedzi, wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku. Warto zatem wspomnieć, że te doskonałe właściwości i dostarczanie składników odżywczych, które czynią mango doskonałym narzędziem do profilaktyki wielu chorób, takich jak anemia i osłabienie mięśni, skurcze, wysoki cholesterol i wysokie ciśnienie krwi, a ponadto na układ nerwowy i układ trawienny. Z tego powodu zaleca się mango dla wszystkich, ale w szczególności dla dzieci i młodzieży, sportowców, kobiet w ciąży lub w okresie karmienia piersią, osób starszych i osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy i minerały w celu utrzymania zdrowego organizmu.
Jedna szklanka, czyli 225 gramów owoców lub soku zawiera:
- 105 kalorii
- 76 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- 25 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 23 % dziennego zapotrzebowania na witaminę E
- 11 % dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B
- 9 % dziennego zapotrzebowania na błonnik
- 9 % dziennego zapotrzebowania na miedź
- 7 % dziennego zapotrzebowania na potas
- 4 % dziennego zapotrzebowania na magnezu
Mango nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ tracą smak w temperaturze poniżej 8 stopni Celsjusza. Kupując owoce mango należy wybierać te z nieuszkodzoną skórą, bez żadnych siniaków i przebarwień. Niedojrzałe mango może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni i dojrzewać – wówczas zwijamy owoce w papier.
Mango występuje w wielu różnych kształtach i rozmiarach, w zależności od odmiany. Te najbardziej popularne pochodzą głównie z Hiszpanii. Ich miąższ jest soczysty, ma pomarańczowo-żółty kolor. A ich smak jest przyjemnie słodki i bogaty, czasem lekko cierpki. Aby doświadczyć głębokiego smaku mango najlepiej jeść je samo, bez dodatków.