Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

by -

Cias­to z rabar­barem przy­wraca wiele wspom­nień z dziecińst­wa. W ogrodzie rwal­iśmy niedo­jrza­ły rabar­bar, potem nied­bale obier­al­iśmy i moczyliśmy w cukrze! Ale gdy z kuch­ni bab­ci dolaty­wał zapach cias­ta z rabar­barem, żad­na zabawa nie była w stanie nas zatrzy­mać na pod­wórku. “Nie jedz­cie ciepłego, bo brzuchy będą Was boleć”. Co robić? Prze­cież pros­to z pieca smaku­je najlepiej… wiado­mo!

ciastorabarbar

Skład­ni­ki na cias­to:

  • 1,5 szk­lan­ki mąki
  • 1 łyżecz­ka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk­lan­ki cukru
  • 1 cuki­er wanil­iowy
  • 125 g zim­nego masła lub mar­garyny
  • 3 jaja

Skład­ni­ki na nadzie­nie:

  • ok. 500 g obranego i pokro­jonego na kawał­ki rabar­baru
  • 3 łyż­ki cukru

Opcjon­al­nie moż­na dodać krus­zonkę:


Skład­ni­ki na krus­zonkę:

  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 60 g zim­nego masła
  • 1 łyż­ka mąki

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz