Tarta z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem przywraca wiele wspomnień z dzieciństwa. W ogrodzie rwaliśmy niedojrzały rabarbar, potem niedbale obieraliśmy i moczyliśmy w cukrze! Ale gdy z kuchni babci dolatywał zapach ciasta z rabarbarem, żadna zabawa nie była w stanie nas zatrzymać na podwórku. “Nie jedzcie ciepłego, bo brzuchy będą Was boleć”. Co robić? Przecież prosto z pieca smakuje najlepiej… wiadomo!
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 125 g zimnego masła lub margaryny
- 3 jaja
Składniki na nadzienie:
- ok. 500 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Opcjonalnie można dodać kruszonkę:
Składniki na kruszonkę:
- 60 g płatków owsianych
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła
- 1 łyżka mąki