Pomelo — słodki olbrzym

Pomelo — słodki olbrzym

Pome­lo zwane także Pumel­lo, Jabong, Lusho, Szadok jest najwięk­szym członkiem rodziny owoców cytru­sowych. Pochodzi z Malezji i Azji Połud­niowo-Wschod­niej. Jest kopal­nią wit­a­min, stanowi cenne źródło zdrowia i urody.

pomelo

Ten słod­ki gigant (jego śred­ni­ca może osią­gać nawet 25 cen­tymetrów, a waga dochodz­ić do 2 kg) ma kulisty ksz­tałt z żółtą lub żół­to-zieloną skórką. Podob­nie jak inne cytrusy, pome­lo jest bogate w wit­a­m­inę C. Zaw­iera także wit­a­miny A, wit­a­miny B1, B2, B6, B12, biofla­wonoidy, zdrowe tłuszcze, biał­ka, błon­nik, prze­ci­wut­le­ni­acze i enzymy. Ze wzglę­du na obec­ność dużej iloś­ci beta karotenu i kwa­su foliowego jest wskazany dla kobi­et w ciąży. Wśród min­er­ałów w nim zawartych wymienić należy: wapń, żela­zo, mag­nez, fos­for, potas, sód i cynk.

Oto kil­ka powodów, dla których warto jeść pome­lo:

  • Zapo­b­ie­ga zakaże­niu układu moc­zowego
  • Reg­u­lu­je ciśnie­nie
  • Poma­ga utrzy­mać zdrowe dziąsła
  • Zapo­b­ie­ga ane­mii
  • Wspo­ma­ga walkę z rakiem
  • Reduku­je liczbę cho­les­terolu w orga­nizmie
  • Wspo­ma­ga pracę ser­ca
  • Chroni orga­nizm przed przez­ię­bi­e­niem i grypą
  • Zwal­cza zmarszcz­ki i spowal­nia starze­nie się skóry
  • Zapo­b­ie­ga osteo­porozie
  • Wspo­ma­ga pro­ces odchudza­nia
  • Wspo­ma­ga pro­ces goje­nia się ran
  • Leczy zaparcia
  • Wspo­ma­ga walkę ze zmęcze­niem i bezsen­noś­cią
  • Sty­mu­lu­je usuwanie sub­stancji toksy­cznych z orga­niz­mu
  • Ma właś­ci­woś­ci anty­de­presyjne
  • Reduku­je stres

Pome­lo dostęp­ne jest przez cały rok. Moż­na je jeść na surowo, tak jak każdy owoc cytru­sowy. Aby cieszyć się jego smakiem należy wcześniej pozbyć się dosyć grubej skór­ki i białej gąbcza­stej otocz­ki. Jest smaczny jako samodziel­na przekąs­ka, ale też w połącze­niu z inny­mi owoca­mi. Choć najczęś­ciej łączy się je z mandarynka­mi, gruszka­mi i granatem. Wszys­tko zależy od naszego indy­wid­u­al­nego pode­jś­cia i aktu­al­nych zach­cianek. Z pome­lo robi się soki i mar­mo­la­dy. Skórkę moż­na kandy­zować, a potem wyko­rzys­tać jako aro­maty­czny dodatek do ciast i deserów.

 

 

1 KOMENTARZ

  1. Nieprawdą jest, że pome­lo jest dostęp­ny cały rok. Mniej więcej ter­az (październik) np. w Niem­czech w ogóle nie jest dostęp­ne i z tego co pamię­tam rok temu w Polsce również o tej porze nie mogłem nigdzie zakupić pomelo…Dlaczego? Nie wiem, szukam od daw­na infor­ma­cji na ten tem­at, ale wszędzie twierdzi się, że jest dostęp­ne cały rok.

Dodaj komentarz