Pomelo — słodki olbrzym
Pomelo zwane także Pumello, Jabong, Lusho, Szadok jest największym członkiem rodziny owoców cytrusowych. Pochodzi z Malezji i Azji Południowo-Wschodniej. Jest kopalnią witamin, stanowi cenne źródło zdrowia i urody.
Ten słodki gigant (jego średnica może osiągać nawet 25 centymetrów, a waga dochodzić do 2 kg) ma kulisty kształt z żółtą lub żółto-zieloną skórką. Podobnie jak inne cytrusy, pomelo jest bogate w witaminę C. Zawiera także witaminy A, witaminy B1, B2, B6, B12, bioflawonoidy, zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, przeciwutleniacze i enzymy. Ze względu na obecność dużej ilości beta karotenu i kwasu foliowego jest wskazany dla kobiet w ciąży. Wśród minerałów w nim zawartych wymienić należy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Oto kilka powodów, dla których warto jeść pomelo:
- Zapobiega zakażeniu układu moczowego
- Reguluje ciśnienie
- Pomaga utrzymać zdrowe dziąsła
- Zapobiega anemii
- Wspomaga walkę z rakiem
- Redukuje liczbę cholesterolu w organizmie
- Wspomaga pracę serca
- Chroni organizm przed przeziębieniem i grypą
- Zwalcza zmarszczki i spowalnia starzenie się skóry
- Zapobiega osteoporozie
- Wspomaga proces odchudzania
- Wspomaga proces gojenia się ran
- Leczy zaparcia
- Wspomaga walkę ze zmęczeniem i bezsennością
- Stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu
- Ma właściwości antydepresyjne
- Redukuje stres
Pomelo dostępne jest przez cały rok. Można je jeść na surowo, tak jak każdy owoc cytrusowy. Aby cieszyć się jego smakiem należy wcześniej pozbyć się dosyć grubej skórki i białej gąbczastej otoczki. Jest smaczny jako samodzielna przekąska, ale też w połączeniu z innymi owocami. Choć najczęściej łączy się je z mandarynkami, gruszkami i granatem. Wszystko zależy od naszego indywidualnego podejścia i aktualnych zachcianek. Z pomelo robi się soki i marmolady. Skórkę można kandyzować, a potem wykorzystać jako aromatyczny dodatek do ciast i deserów.
Nieprawdą jest, że pomelo jest dostępny cały rok. Mniej więcej teraz (październik) np. w Niemczech w ogóle nie jest dostępne i z tego co pamiętam rok temu w Polsce również o tej porze nie mogłem nigdzie zakupić pomelo…Dlaczego? Nie wiem, szukam od dawna informacji na ten temat, ale wszędzie twierdzi się, że jest dostępne cały rok.