Omlet z rukolą i kozim serem
Przygotowanie śniadania z omletem w roli głównej nie wymaga wielkich umiejętności, a jedynie zręczności przy przekładaniu na talerz. Dobra ceramiczna lub teflonowa patelnia bardzo ułatwi to zadanie. Smak jest grzechu warty!
Składniki:
- 1–2 jajka
- garść rukoli
- 2–3 łyżki twarożku z koziego mleka
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz świeżo mielony
- łyżeczka masła lub łyżka oleju
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody. Dodać sól i pieprz. Wlać na dobrze rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem lub wysmarowaną olejem. Kiedy omlet zacznie się ścinać, delikatnie podważać brzegi, aby nieścięte jajko spłynęło pod spód. Po około minucie, kiedy omlet jest ścięty, na jedną połowę wrzucić kozi ser, szczypiorek i rukolę. Delikatnie zsuwać omlet z patelni, zaczynając od strony z serem i warzywami. Kiedy połowa omletu będzie już na talerzu, płynnym ruchem przykryć ją drugą połową.
SMACZNEGO!!!