Jarmuż — z czym to się je?
Wielu o nim słyszało, ale nie wielu widziało, zwłaszcza na polskim stole. Tymczasem jarmuż znajduje się w rankingu 10 najzdrowszych pokarmów na świecie i uznawany jest za króla zieleniny. Oprócz walorów smakowych posiada liczne właściwości lecznicze. Jakie? Przeczytajcie!
To liściaste zielone warzywo należy do rodziny kapustnych i pochodzi z Azji Mniejszej. Do Europy dotarło około 600 roku p.n.e. za sprawą celtyckich wędrowców. Mimo, że można go znaleźć na rynku przez cały rok, to w sezonie od połowy zimy poprzez początek wiosny — kiedy to ma słodszy smak — jest najbardziej dostępny. Jego potargane liście i włókniste łodygi są zazwyczaj ciemnozielone. Smak mają wyrazisty, pikantny i z lekką nutą goryczy.
Oto 10 korzyści zastosowania jarmużu w diecie:
- Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 35 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu.
- Jest bogaty w żelazo. Ma go więcej niż wołowina. Żelazo jest niezbędne dla zdrowia, odpowiada za tworzenie hemoglobiny i enzymów transportu tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, zapewnia prawidłowe czynności wątroby i inne.
- Jest bogaty w witaminy K. Dieta bogata w witaminę K może pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami. Jest to również ważne dla różnych funkcji fizjologicznych, w tym normalnego zdrowia kości i zapobiegania krzepnięciu krwi. Ponadto może pomóc też osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.
- Jest wypełniony silnymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy, flawonoidy stanowią również ochronę przed różnymi typami raka.
- Działa przeciwzapalne. Pomaga walczyć z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi.
- Stanowi idealne wsparcie dla układu krążenia. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
- Jest bogaty w witaminę A. Witamina A jest dobra na wzrok i skórę. Pomaga zapobiegać nowotworom płuc i jamy ustnej.
- Jest bogaty w witaminę C. Wzmacnia układ odpornościowy, co zimą ma niebagatelne znaczenie.
- Jest bogaty w wapń. Ma więcej wapnia niż mleko. Pomaga to w zapobieganiu utraty masy kostnej, zapobieganiu osteoporozie i utrzymaniu zdrowego metabolizmu.
- Jest doskonałym detoksykantem. Dzięki zawartości włókna i siarki oczyszcza organizm z toksyn i utrzymuje zdrową wątrobę.
Poza zawartością dużej dawki witaminy A, C i K jarmuż zawiera jeszcze witaminę B1, B2, B3, B6 i E. Ponadto stanowi też cenne źródło manganu, miedzi, potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego.
Jedna filiżanka jarmużu to zaledwie 35 kalorii. Ponadto taka porcja stanowi:
- 15% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz witaminę B
- 40% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
Jarmuż jest warzywem nietrwałym podatnym na szybkie więdnięcie. Dlatego możemy go przechowywać zaledwie kilka dnia. Najlepiej w chłodnym miejscu w plastikowym worku, po wcześniejszym usunięciu jak największej ilości powietrza. Aby wybrać świeższy jarmuż należy zwracać uwagę na kolor liści (najlepsze są te głęboko zielone) i twardość łodyg. Mniejsze liście będą bardziej miękkie i łagodniejsze w smaku niż te duże.
Porady dotyczące przygotowywania jarmużu
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści dla zdrowia stosujemy krótkie gotowanie. Takie gotowanie nie pozbawia też jarmużu smaku, konsystencji i koloru. Można gotować go przez kilka minut na parze, ale też tradycyjnie zalać wodą i gotować do miękkości, jeść zupełnie surowy lub dusić. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Eksperymenty są jak najbardziej wskazane. Przed gotowaniem możemy skropić jarmuż sokiem z cytryny i odstawić na 5 minut. Wzmacnia to jego walory smakowe i stężenie substancji odżywczych.
Szybkie Pomysły serwowania
- Udusić posiekany jarmuż i jabłka. Przed podaniem skropić octem balsamicznym i posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- Jarmuż porwać na kawałki, skropić oliwą i posypać solą, następnie piec w piekarniku ok 10 minut
- Do posiekanego jarmużu dodać orzeszki piniowe, ser feta oraz ugotowany makaron, skropić wszystko oliwą
Jarmuż początkowo pełnił rolę ozdobnej rośliny ogrodowej. Najwyższy czas ozdobić nim talerze! A przy okazji doświadczyć wrażeń smakowych i dostarczyć organizmowi sporej dawki zdrowotnych świadczeń. Spróbujcie!