5 powodów dla których warto jeść jarmuż
Jarmuż, jedna z najstarszych odmian użytkowych kapusty wraca do łask. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, sporą ilością wartości odżywczych i kulinarną uniwersalnością.
Najdelikatniejsza, najlepsza część to postrzępiona falbana brzegu liścia. Młode listki nadają się do jedzenia w całości, natomiast z większych i starszych należy usunąć grube łodygi i nerwy. Dawno zapomniane warzywo świętuje swój comeback. Dlaczego do diety warto włączyć jarmuż?
1. Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą. Jedna z niewielu roślin, która po zamrożeniu zyskuje na smaku.
2. Ze względu na dużą zawartość witaminy A, K, C, beta-karotenu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, szczególnie polecany jest przyszłym matkom oraz dzieciom.
3. Pozwala unormować poziom cukru we krwi, dzięki temu pomaga utrzymać prawidłową wagę — sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii.
4. Japończycy robią z jarmużu aojiru, słynący z obrzydliwego smaku, ale cieszy się opinią panaceum na wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.
5. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. Wstępne badania na zwierzętach potwierdziły, że jarmuż może mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka.