Żurawina i jej moc
Najnowsze badania naukowe wskazują, że żurawina zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i raka oraz choróbami dziąseł i wrzodów żołądka. A dzięki zawartości proantocyjanidynów może uchronić organizm przed bakterią E.coli. W rankingu zdrowych owoców z powodzeniem możemy umieścić ją na górze listy.
Właściwości odżywcze
Choć skład chemiczny żurawiny nie został do końca poznany, wiadomo, że składa się w 88% z wody. Poza tym ma dużo błonnika oraz witamin: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także zawiera minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo, oraz flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Kwas benzoesowy sprawia, że jest ona owocem długo zachowującym świeżość, a kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają jej kwaśny, cierpki smak.
Korzyści dla zdrowia
Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem od lat stosowali żurawinę jako znakomity środek zapobiegający przeziębieniom i obniżający ciepłotę ciała. Sok i mus z żurawiny polecany jest w leczeniu anginy, chronicznego zapalenia migdałków a także w reumatyzmie. Stosuje się ją również w nieżycie trzustki i zatruciach pokarmowych. Badania wykazały, że żurawina to antidotum na choroby układu krążenia, ponieważ zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Te czerwone jagody od lat skutecznie wykorzystywane są w leczeniu zapaleń bakteryjnych dróg moczowych, pozbywając się z dróg moczowych głównego winowajcę infekcji — bakterie E. coli.
Owoc ma również udowodnione działanie profilaktyczne w stomatologii. Zapobiega bowiem próchnicy i chorobom dziąseł.
Sok z żurawiny zmniejsza też ryzyko zawału. Picie jednej szklanki soku każdego dnia podnosi poziom dobrego cholesterolu i zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych. Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori. Usuwa też wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób takich jak: zaćma, choroba Parkinsona oraz Alzheimera, a także nowotwory szczególnie sutka, okrężnicy, płuc, białaczki czy prostaty. Żurawina przynosi ulgę także kobietom w okresie menopauzy. Ten niewielki czerwony owoc może też być pomocną bronią w walce z otyłością czy nadwagą. Posiada bowiem właściwości odtruwające, co pomaga w usuwaniu trujących toksyn z organizmu, a ponadto reguluje przemianę materii.
Zastosowanie
Świeże owoce żurawiny, zawierają najwyższy poziom pożytecznych składników odżywczych i są dostępne od października do grudnia. Jednak nie stanowi to problemu gdyż suszoną żurawiną możemy cieszyć się przez cały rok. Podobnie jest z sokiem czy galaretkami.
Przy wyborze świeżych owoców należy kierować się twardością – jest ona podstawowym wskaźnikiem jakości – głębokim czerwonym kolorem oraz pulchnością. Świeże dojrzałe żurawiny można przechowywać w lodówce przez okres do 20 dni. Przed przechowywaniem należy odrzucić miękkie, przebarwione lub pomarszczone owoce. Po zamrożeniu żurawina może być przechowywana przez kilka lat. Na rynku dostępne są też liczne suplementy diety z zawartością żurawiny.
Kilka szybkich pomysłów na wykorzystanie żurawiny:
- zamiast cytryny do skropienia zielonej sałaty
- jako dodatek do sałatek owocowych
- zamiast rodzynek jako dodatek np. do pieczonego ryżu czy muffinek
- jako dodatek do owsianki, płatków śniadaniowych czy musli.
- jako dodatek do mięs (w Polsce żurawinę najczęściej jada się z białym mięsem drobiowym, cielęciną, pieczonym schabem lub dziczyzną, ale pasuje ona także do czerwonych mięs)
- w napojach i trunkach (można przyrządzać z niej sok, który jest zdrowy i smaczny, albo kisiel, który doskonale rozgrzewa w zimne dni. Jednak największym uznaniem cieszą się żurawinowe nalewki)
- konfitura – pod tą postacią żurawina zyskała najwięcej fanów
Żurawina jest na tyle wszechstronnym owocem, że jedynym ograniczeniem przy jej zastosowaniu w kuchni jest wyobraźnia gotującego 🙂
W Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda! I czas to zmienić!