Woda kokosowa
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. To czas, kiedy szczególnie dbamy o ciało i zdrowie. Łagodząc nieprzyjemne dolegliwości uważamy, by nie zaszkodzić dziecku, zmieniamy też nawyki żywieniowe, aby dostarczyć niezbędnych składników odżywczych – również później, w trakcie karmienia piersią. Z kolei kiedy maluch podrośnie staramy się zdrowo go żywić, szukając złotego środka, by jednocześnie nie odbierać mu małych słodkich przyjemności. Oto zdrowa propozycja.
Ten pyszny napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych podbił już Amerykę i Europę Zachodnią. Doceniły go nawet gwiazdy, takie jak Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła firmę, która go produkuje.
Woda kokosowa – lek na ciążowe dolegliwości
Fenomen wody kokosowej tkwi w jej niezwykłym składzie – poziom elektrolitów jest niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Podczas walk na Pacyfiku, w czasie II wojny światowej, lekarze ratowali życie rannych żołnierzy przetaczając im sterylną wodę wprost z młodych kokosów, kiedy brakowało krwi do transfuzji. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie w zastępstwie płynu fizjologicznego, aby uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm.
Płyn pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy, do których trafia wprost z gleby (poprzez system korzenny, a następnie pień, gdzie zostaje dokładnie przefiltrowany, aż do nieskazitelnej czystości), wraz z zawartymi w niej minerałami. Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, mające kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C. Szczególnie poleca się ją osobom narażonym na stres, cierpiącym na anemię i hipokaliemię (niedobór potasu). Dodatkowo wspomaga przyswajanie przez organizm witamin rozpuszczalnych w wodzie, m.in. kwasu askorbinowego i witamin z grupy B.
Badania naukowe wykazały, że woda kokosowa korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia (m.in. obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zwiększa przepływowość krwi), dzięki czemu zmniejsza puchnięcie nóg – przypadłość tak dokuczliwą w ciąży. Cytokininy (roślinne hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo, co ma duże znaczenie dla osób z problemami układu krążenia. Woda kokosowa ma także dobroczynne działanie w schorzeniach układu moczowego i trawiennego – podaje się ją w przypadku m.in.: biegunki, zaparć, wymiotów, czy zgagi.
Przypisuje się jej również właściwości antybakteryjne, antywirusowe (zwalcza m.in. wirusa opryszczki oraz grypy), antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne. Płyn nie zawiera laktozy ani cukrów, może być więc spożywany m.in. przez cukrzyków czy osoby nie tolerujące mleka krowiego. Codzienne wypicie szklanki wody kokosowej nie tylko skutecznie nawodni organizm, ale także wzmocni odporność i w naturalny sposób pomoże uporać się z wieloma przykrymi dolegliwościami, bez konieczności sięgania po tabletki.
Naturalny eliksir piękna
Woda kokosowa zapewnia skuteczną regulację gospodarki wodnej i metabolizmu, jest więc niezastąpiona w zdrowej diecie. Przyda się również mamom, które po ciąży chcą powrócić do szczupłej sylwetki, albo po prostu potrzebują zastrzyku energii. Warto zastąpić nią soki, izotoniki i napje energetyczne (niewskazane w okresie ciąży i karmienia piersią), bowiem w porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych mikroelementów. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy regulatory kwasowości. Jest całkowicie naturalna, ma minimalną zawartość kalorii, dlatego można spożywać ją bez ograniczeń i obawy o swoją dietę.
W wodzie kokosowej zawarta jest również receptura na przedłużenie młodości. To dlatego gwiazdy tak chętnie po nią sięgają. Jednym z jej składników jest kinetyna – naturalny roślinny hormon wzrostu, występujący również w ludzkim DNA, opóźniający proces starzenia się komórek skóry zwanych fibroblastami. Fibroplasty odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny – dwóch białek, dzięki którym skóra jest jędrna i elastyczna. Dodatkowo, kinetyna jest także skutecznym antyoksydantem – zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jednocześnie ją nawilżając. Z tego powodu mieszkanki Karaibów używają wody kokosowej jako… toniku do twarzy. Jeżeli twoja skóra w związku ze zmianami hormonalnymi wygląda na zmęczoną, pojawił się trądzik, wypróbuj tę metodę.
Kinetyna wzmacnia także paznokcie, skórę głowy i cebulki włosów. Kilka kropel wody kokosowej dodawanych regularnie do szamponu sprawi, że osłabione włosy będą mocniejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszczały
Wody kokosowe oraz desery Chi można zakupić w sklepie internetowym onlyEKO oraz w sieci delikatesów Kuchnie Świata. Część zysku ze sprzedaży wody Chi trafia do tajlandzkich sierocińców, w ramach akcji charytatywnej „One seed, one life”.