Woda kokosowa

Woda kokosowa

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobi­ety. To czas, kiedy szczegól­nie dbamy o ciało i zdrowie. Łagodząc nieprzy­jemne dolegli­woś­ci uważamy, by nie zaszkodz­ić dziecku, zmieni­amy też nawy­ki żywieniowe, aby dostar­czyć niezbęd­nych skład­ników odży­w­czych – również później, w trak­cie karmienia pier­sią. Z kolei kiedy maluch podrośnie staramy się zdrowo go żywić, szuka­jąc złotego środ­ka, by jed­nocześnie nie odbier­ać mu małych słod­kich przy­jem­noś­ci. Oto zdrowa propozy­c­ja.

Ten pyszny napój o wyjątkowych właś­ci­woś­ci­ach odży­w­czych pod­bił już Amerykę i Europę Zachod­nią. Doceniły go nawet gwiazdy, takie jak Rihan­na, Jen­nifer Finni­gan, Matthew McConaugh­ey, Toni Col­lette i Demi Moore, a Madon­na wykupiła fir­mę, która go pro­duku­je.

Woda kokosowa – lek na ciążowe dolegli­woś­ci
Fenomen wody kokosowej tkwi w jej niezwykłym składzie – poziom elek­trolitów jest niemal iden­ty­czny jak w osoczu ludzkiej krwi. Pod­czas walk na Pacy­fiku, w cza­sie II wojny świa­towej, lekarze ratowali życie ran­nych żołnierzy prze­tacza­jąc im steryl­ną wodę wprost z młodych kokosów, kiedy brakowało krwi do trans­fuzji. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwinię­tych kra­jach Trze­ciego Świa­ta poda­je się ją dożyl­nie w zastępst­wie płynu fizjo­log­icznego, aby uzu­pełnić elek­troli­ty i nawod­nić orga­nizm. Woda kokosowa łat­wo miesza się z krwią i jest szy­bko przyswa­jana przez orga­nizm.

Płyn pozysku­je się z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy, do których trafia wprost z gle­by (poprzez sys­tem korzen­ny, a następ­nie pień, gdzie zosta­je dokład­nie prze­filtrowany, aż do nieskazitel­nej czys­toś­ci), wraz z zawarty­mi w niej min­er­ała­mi. Woda kokosowa boga­ta jest w niezbędne dla orga­niz­mu skład­ni­ki, mające kluc­zowe znacze­nie dla praw­idłowego roz­wo­ju pło­du w łonie mat­ki, takie jak mag­nez, potas, wapń, fos­for oraz wit­a­miny B1, B2, B3, B5, B6 i C. Szczegól­nie pole­ca się ją osobom narażonym na stres, cier­pią­cym na ane­mię i hipokaliemię (niedobór pota­su). Dodatkowo wspo­ma­ga przyswa­janie przez orga­nizm wit­a­min roz­puszczal­nych w wodzie, m.in. kwa­su asko­rbinowego i wit­a­min z grupy B.

Bada­nia naukowe wykaza­ły, że woda kokosowa korzyst­nie wpły­wa na pracę ser­ca i układu krąże­nia (m.in. obniża ciśnie­nie krwi i poziom cho­les­terolu, zmniejsza ryzyko miażdży­cy, zwięk­sza przepły­wowość krwi), dzię­ki czemu zmniejsza puch­nię­cie nóg – przy­padłość tak dokuc­zli­wą w ciąży. Cytokininy (roślinne hor­mo­ny wzros­tu) dzi­ała­ją prze­ci­wza­krzepowo, co ma duże znacze­nie dla osób z prob­le­ma­mi układu krąże­nia. Woda kokosowa ma także dobroczynne dzi­ałanie w schorzeni­ach układu moc­zowego  i traw­i­en­nego – poda­je się ją w przy­pad­ku m.in.: biegun­ki, zaparć, wymiotów, czy zga­gi.

Przyp­isu­je się jej również właś­ci­woś­ci anty­bak­teryjne, anty­wiru­sowe (zwal­cza m.in. wirusa opryszcz­ki oraz grypy), antya­ler­giczne oraz prze­ci­w­grzy­biczne. Płyn nie zaw­iera lak­tozy ani cukrów, może być więc spoży­wany m.in. przez cukrzyków czy oso­by nie toleru­jące mle­ka krowiego. Codzi­enne wyp­icie szk­lan­ki wody kokosowej nie tylko skutecznie nawod­ni orga­nizm, ale także wzmoc­ni odporność i w nat­u­ral­ny sposób pomoże upo­rać się z wielo­ma przykry­mi dolegli­woś­ci­a­mi, bez koniecznoś­ci się­ga­nia po tablet­ki.

 Nat­u­ral­ny elik­sir pięk­na
Woda kokosowa zapew­nia skuteczną reg­u­lację gospo­dar­ki wod­nej i metab­o­liz­mu, jest więc nieza­stą­pi­ona w zdrowej diecie. Przy­da się również mamom, które po ciąży chcą powró­cić do szczupłej syl­wet­ki, albo po pros­tu potrze­bu­ją zas­trzyku energii. Warto zastąpić nią soki, izo­toni­ki i nap­je ener­gety­czne (niewskazane w okre­sie ciąży i karmienia pier­sią), bowiem w porów­na­niu z nimi woda kokosowa nawad­nia orga­nizm do 10 razy lep­iej, dostar­cza­jąc niezbęd­nych mikroele­men­tów. Nie zaw­iera przy tym żad­nych sztucznych dodatków takich jak sta­bi­liza­to­ry, sub­stanc­je słodzące, kon­ser­wu­jące czy reg­u­la­to­ry kwa­sowoś­ci. Jest całkowicie nat­u­ral­na, ma min­i­mal­ną zawartość kalorii, dlat­ego moż­na spoży­wać ją bez ograniczeń i obawy o swo­ją dietę.

W wodzie kokosowej zawarta jest również recep­tura na przedłuże­nie młodoś­ci. To dlat­ego gwiazdy tak chęt­nie po nią się­ga­ją. Jed­nym z jej skład­ników jest kine­ty­na – nat­u­ral­ny roślin­ny hor­mon wzros­tu, wys­tępu­ją­cy również w ludzkim DNA, opóź­ni­a­ją­cy pro­ces starzenia się komórek skóry zwanych fibrob­las­ta­mi. Fibro­plas­ty odpowiada­ją za pro­dukcję kola­genu i elastyny – dwóch białek, dzię­ki którym skóra jest jędr­na i elasty­cz­na. Dodatkowo, kine­ty­na jest także skutecznym antyoksy­dan­tem – zapo­b­ie­ga dzi­ała­niu wol­nych rod­ników oraz wzmac­nia odporność skóry prze­ci­wa­ler­gicznie i prze­ci­wza­pal­nie, jed­nocześnie ją naw­ilża­jąc. Z tego powodu mieszkan­ki Karaibów uży­wa­ją wody kokosowej jako… toniku do twarzy. Jeżeli two­ja skóra w związku ze zmi­ana­mi hor­mon­al­ny­mi wyglą­da na zmęc­zoną, pojaw­ił się trądzik, wypróbuj tę metodę.

Kine­ty­na wzmac­nia także paznok­cie, skórę głowy i cebul­ki włosów. Kil­ka kro­pel wody kokosowej dodawanych reg­u­larnie do szam­ponu sprawi, że osłabione włosy będą moc­niejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszcza­ły

Wody kokosowe oraz desery Chi moż­na zakupić w sklepie inter­ne­towym onlyEKO  oraz w sieci delikatesów Kuch­nie Świa­ta. Część zysku ze sprzedaży wody Chi trafia do taj­landz­kich sie­ro­cińców, w ramach akcji chary­taty­wnej „One seed, one life”.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz