Warsztaty — kuchnia bez glutenu
Odwiedziliśmy warsztaty “Mądry Stół” w Little Chief w Warszawie. Przekonaliśmy się, że dieta bezglutenowa to nie wyrok. Znalezienie odpowiednich produktów wcale nie jest takie trudne, pod warunkiem, że wiemy czego szukamy. Dieta to nie powód do wykluczenia, ani specjalnego traktowania. Nadal można bawić się wspólnym gotowaniem i z przyjemnością siadać do stołu na którym czekają pyszne potrawy dla wszystkich domowników.
Na początku dietetyk Katarzyna Błażejewska opowiedziała: o produktach z glutenem i pokazała opakowania, w których na pewno go nie ma. Wytłumaczyła jak czytać etykiety i zdobywać cenne informacje od producentów, które czasem są skrzętnie ukrywane przed konsumentami. Dorota Minta, psycholog kliniczny, która pracuje z osobami cierpiącymi z powodu zaburzeń w odżywianiu przekonywała, że dieta to nie moda, tylko zdrowy sposób życia. Po części teoretycznej ruszyliśmy do gotowania. Pod okiem Katii Roman-Trzaski i Pawła Trzaski przygotowałyśmy jako starter falafel i samosę, łososia z makaronem ryżowym jako danie główne i placuszki gryczane na deser. Przyznaję, że jestem antytalenciem kulinarnym, ale z taką ekipą gotowanie nabiera zupełnie innego smaku.
[nggallery id=warsztaty template=caption]
Kolejne warsztaty w najbliższą środę, tj. 20 listopada o godzinie 19.00 w Little Chef przy ulicy Bałuckiego 30/1 w Warszawie. Tym razem uczestnicy poznają: “Świat Tadka Niejadka”. Jeszcze dziś możecie zdobyć bezpłatną podwójną wejściówkę, wystarczy wysłać zgłoszenie mailem pod adres: redakcja@zaradna-mama.pl oraz zarejestrować się jako odbiorca newslettera pod adresem: www.zaradna-mama.pl/newsletter