Tłusty Czwartek czyli pączki
Składniki:
‑10 dkg drożdży
— 1 kg mąki + dodatkowo czubata łyżka stołowa mąki
— szczypta soli
— 1 margaryna Kasia
— 1/2 olejku rumowego
— 1/2 litra mleka
— 7 jajek (3 całe i 4 żółtka)
— 4 łyżki stołowe cukru
— mały kieliszek wódki (niekoniecznie)
— marmolada wieloowocowa (miękka) lub śliwkowa
— tłuszcz do smażenia: 2–3 kostki smalcu + olej + 1/2 olejku waniliowego
Przygotowanie:
1 szklankę mleka podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, dodać drożdże — rozmieszać, dodać 3 łyżki mąki, pozostawić do wyrośnięcia. 3 całe jajka i 4 żółtka oraz 2 łyżki cukru dobrze ubić. Do dużego garnka wsypać mąkę, wlać szklankę zimnego mleka, szczyptę soli, 1/2 olejku rumowego oraz ubite z cukrem jajka. Następnie dodać alkohol (zamieszać) i wyrośnięte drożdże — całość wyrabiać ok 10 minut. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać około 20 minut. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na ok 30 min — do 1 godziny.
Z ciasta wykrawać pączki, nadziewać marmoladą (może być wymieszana z odrobiną konfitury z róży). W garnku do smażenia pączków umieścić 2–3 kostki smalcu i olej oraz 1/2 olejku waniliowego. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć pączki, (ok 5–7 min).
Z przepis na ok. 65 pączków.
Smacznego.……:) mniam, mniam.:)