Tłusty Czwartek czyli pączki

Tłusty Czwartek czyli pączki

by -

Skład­ni­ki:
‑10 dkg drożdży
— 1 kg mąki + dodatkowo czu­ba­ta łyż­ka stołowa mąki
— szczyp­ta soli
— 1 mar­gary­na Kasia
— 1/2 ole­jku rumowego
— 1/2 litra mle­ka
— 7 jajek (3 całe i 4 żółt­ka)
— 4 łyż­ki stołowe cukru
— mały kieliszek wód­ki (niekoniecznie)
— mar­mo­la­da wieloowocowa (mięk­ka) lub śli­wkowa
— tłuszcz do smaże­nia: 2–3 kost­ki smal­cu + olej + 1/2 ole­jku wanil­iowego

Przy­go­towanie:
1 szk­lankę mle­ka pod­grzać, dodać 2 łyż­ki cukru, dodać drożdże — rozmieszać, dodać 3 łyż­ki mąki, pozostaw­ić do wyrośnię­cia. 3 całe jaj­ka i 4 żółt­ka oraz 2 łyż­ki cukru dobrze ubić. Do dużego gar­nka wsy­pać mąkę, wlać szk­lankę zim­nego mle­ka, szczyp­tę soli, 1/2 ole­jku rumowego oraz ubite z cukrem jaj­ka. Następ­nie dodać alko­hol (zamieszać) i wyrośnięte drożdże — całość wyra­bi­ać ok 10 min­ut. Następ­nie dodać roz­puszc­zoną mar­garynę i wyra­bi­ać około 20 min­ut. Tak przy­go­towane cias­to wstaw­ić do lodów­ki lub w chłodne miejsce na ok 30 min — do 1 godziny.

Z cias­ta wykrawać pącz­ki, nadziewać mar­mo­ladą (może być wymieszana z odrobiną kon­fi­tu­ry z róży). W gar­nku do smaże­nia pączków umieś­cić 2–3 kost­ki smal­cu i olej oraz 1/2 ole­jku wanil­iowego. Na roz­grzanym tłuszczu smażyć pącz­ki, (ok 5–7 min).

Z przepis na ok. 65 pączków.

PODOBNE ARTYKUŁY

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz