Pizza orkiszowa

Pizza orkiszowa

    Skład­ni­ki:

•    1/2 kg mąki ork­iszowej z pełnego przemi­ału
•    15 g świeżych drożdży
•    1 łyżecz­ka cukru
•    1 łyżecz­ka soli
•    1/2 szk­lan­ki let­niej wody
•    1 pusz­ka sosu pomi­dorowego lub pomi­dorów bez skór­ki
•    2 ząb­ki czosnku
•    1 łyż­ka oregano
•    1 łyżecz­ka tymi­anku
•    3 łyż­ki pazmezanu
•    1 opakowanie mozarel­li
•    1 opakowanie oli­wek
•    1/3 szk­lan­ki oli­wy z oli­wek
•    2 łyżecz­ki świeżo zmielonego pieprzu


Przy­go­towanie:

Krok 1


Drożdże rozra­bi­amy z cukrem i doda­je­my pół szk­lan­ki let­niej wody. Mąkę ork­iszową miesza­my z solą, doda­je­my roz­drob­nione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste i miękkie cias­to. Wyra­bi­amy je 7 min­ut posy­pu­jąc mąką. Zostaw­iamy do wyrośnię­cia przez około godz­inę w ciepłym miejs­cu. Zag­ni­atamy ponown­ie.
Cias­to dzie­limy na kul­ki wielokoś­ci mandaryn­ki. Rozwałkowu­je­my na cienkie, okrągłe plac­ki.

Krok 2

Piekarnik roz­grze­wamy do maksy­mal­nej tem­per­atu­ry i nastaw­iamy na opiekanie z góry, najlepiej z ter­moo­biegiem. Placek na piz­zę wkładamy do piekarni­ka i pieczemy tak, aby wierzch się przyru­mienił. Cias­to wyj­mu­je­my i odwracamy, aby upiec­zona chrup­ka góra znalazła się na dole. Ten zabieg imi­tu­je piecze­nie w prawdzi­wym, opalanym drewnem piecu do pizzy.

Krok 3

Na placek nakładamy trochę sosu pomi­dorowego, pole­wamy odrobiną oli­wy z oli­wek i rozkładamy dodat­ki. Posy­pu­je­my oregano lub tymi­ankiem i ponown­ie wkładamy do piekarni­ka.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz