Pizza orkiszowa
Składniki:
• 1/2 kg mąki orkiszowej z pełnego przemiału
• 15 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 szklanki letniej wody
• 1 puszka sosu pomidorowego lub pomidorów bez skórki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżeczka tymianku
• 3 łyżki pazmezanu
• 1 opakowanie mozarelli
• 1 opakowanie oliwek
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki letniej wody. Mąkę orkiszową mieszamy z solą, dodajemy rozdrobnione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste i miękkie ciasto. Wyrabiamy je 7 minut posypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia przez około godzinę w ciepłym miejscu. Zagniatamy ponownie.
Ciasto dzielimy na kulki wielokości mandarynki. Rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie z góry, najlepiej z termoobiegiem. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy tak, aby wierzch się przyrumienił. Ciasto wyjmujemy i odwracamy, aby upieczona chrupka góra znalazła się na dole. Ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym, opalanym drewnem piecu do pizzy.
Krok 3
Na placek nakładamy trochę sosu pomidorowego, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i rozkładamy dodatki. Posypujemy oregano lub tymiankiem i ponownie wkładamy do piekarnika.