Pasta z grillowanego bakłażana z orzechami włoskimi / masło orzechowe

Pasta z grillowanego bakłażana z orzechami włoskimi / masło orzechowe

SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • 8 łyżek oli­wy z oli­wek
  • 2 łyż­ki masła orze­chowego
  • 2 ząb­ki czosnku
  • 2 łyżecz­ki soli
  • 300 g orzechów włos­kich
  • 3 łyż­ki ole­ju roślin­nego (nie oli­wa z oli­wek!)
  • 3 łyż­ki soli
  • 2 łyż­ki mio­du (opcjon­al­nie)
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1:
Masło orze­chowe:
orzechy wyłożyć na blasze do pieczenia i prażyć przez około 10 min­ut (ja prażę w 120 stop­ni­ach, jed­nak ważne jest tylko to, by tem­per­atu­ra była niższa niż 160) — należy podglą­dać orzechy, by się nie zru­mieniły; wystar­czy, że brą­zowa skór­ka zacznie widocznie odstawać. Potem orzechy przez chwilę ostudz­ić i par­ti­a­mi przekładać do dużego ręczni­ka lub czys­tej ścierecz­ki. Zaw­inąć szczel­nie i dokład­nie wyg­nieść (krę­cić, mię­tosić) tak, aby po rozwinię­ciu znacz­na część brą­zowej skór­ki odpadła od orzechów. Oczyś­cić tak wszys­tkie, a następ­nie prze­brać z łupinek i wrzu­cić do dużej mis­ki.

Zblendować na gład­ką masę, dodać olej, miód i sól (według pro­por­cji, jed­nak pole­cam próbować co jak­iś czas, bo Wam może pasować inna kom­bi­nac­ja soli i mio­du).
Krok 2
Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na 5 plas­trów, następ­nie w kostkę. Pos­marować delikat­nie oli­wą, posy­pać kilko­ma spory­mi szczypta­mi soli. Piecz na wysam­rowanej tłuszczem blaszcze lub naczyniu żarood­pornym, w piekarniku nagrzanym do około 200 stop­ni aż zmiękną i zmienią kolor (30 min.). Warto je piec rozłożone jed­ną warst­wą, jeśli nie macie na tyle sze­rok­iej blachy — moż­na je rozłożyć na dwóch. W trak­cie pieczenia, mieszam warzy­wa przy­na­jm­niej raz, by równomiernie się upiekły.
Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz