Mięta dobra na…
Jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Jeśli nie macie jej na kuchennym parapecie, czy w ziołowym ogórku, to na pewno macie ją w puszce z herbatą. A jeśli w ogóle nie używacie – po tym artykule zaczniecie!
Smakuje i leczy
Nie jest zaskakujące, że coraz więcej osób rezygnuje z farmakologicznych specyfików i przy różnego rodzaju dolegliwościach sięga po alternatywne rozwiązania – ponieważ są lepiej tolerowane i nie powodują skutków ubocznych. Mięta pieprzowa, to sprawdzony środek na bóle głowy, przeziębienia, a przede wszystkim znana jest z kojącego działania na rozstrój żołądka. Zimą napar z mięty przyjemnie rozgrzewa, a latem pysznie orzeźwia, zwłaszcza z dodatkiem kilku kostek lodu i limonki.
Mięta ma między innymi działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, psychicznie pobudzające oraz regulujące. Mięta stymuluje też produkcję soków żółciowych i zapewnia ich sprawny przepływ. Jeżeli dokuczają ci skurcze jelit, nudności i wzdęcia – sięgnij po miętę. Jej antybakteryjne działanie zahamuje wzrost złych bakterii jelitowych a jednocześnie zawarty mentol w niej zmniejszy uczucie bólu. Przy przeziębieniu i grypie inhalacja z naparu z mięty szybko przyniesie ulgę i udrożni drogi oddechowe. Przy migrenie pomoże wtarcie w skronie kilku kropel olejku miętowego lub po prostu wypicie filiżanki miętowej herbaty.
Wyniki badań wykazały, że olejek miętowy ma bezpośrednie przeciwwirusowe działanie na opryszczkę. Jako środek antyseptyczny i przeciwświądowy to zioło jest również skuteczne w leczeniu ukąszeń owadów takich jak komary, pszczoły, szerszenie, osy i inne, ponieważ łagodzi i chłodzi obszar dotknięty ugryzieniem. Zawarte w mięcie przeciwutleniacze pomagają zapobiec niektórym nowotworom np. płuc i jelita grubego.
Mięta znana jest najbardziej z właściwości odświeżających oddech. W związku z tym, jest to ulubiony smak pojawiający się w pastach do zębów, płynach do płukania ust, cukierkach, czy gumach do żucia.

Jest bogatym źródłem:
- witamy C,
- witaminy B,
- kwasu foliowego,
- karotenu,
- wapnia,
- fosforu,
- cynku,
- miedzi,
- magnezu,
- selenu i fluoru
To ziołowe remedium oprócz uzdrawiającej mocy zapewnia też doznania smakowe. Jest niezawodne i powinno znajdować się nie tylko w apteczce, ale i w kuchni jako dodatek do dań i napojów. Aromatyczny zapach mięty pieprzowej podkreśla zarówno smak pikantnych potraw jak i delikatnych deserów. Wyobraźnia tutaj nie ma granic. Spróbuj!
Oto nasza podpowiedź na świeże i zdrowe podjadanie:
Koktajl truskawkowo-miętowy
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g truskawek
- 250 g bananów
- 20 liści świeżej mięty
- 200 ml soku z czerwonych winogron
- 100 g lodu (pokruszony)
Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki, banany obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe! Szybko i pysznie!