Kokos — lek, suplement i kosmetyk
Kokos wspiera rozwój silnych, zdrowych kości i zębów. Czyni to poprzez poprawę zdolności organizmu do wchłaniania wapnia i magnezu. Zapobiega również osteoporozie oraz zapaleniom kości i stawów. Ci, którzy stosują diety wegańskie mogą korzystać z niego jako dobrego źródła białka i kwasów tłuszczowych. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, bez względu na to w jakiej formie jest spożywany.
Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Dziś jest najczęściej występującą palmą i rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Każda część tego drzewa jest użyteczna, poza owocami jadalne są też liście palmy, ale służą też do wyrobu koszy czy pokryć dachowych. Z włókien kokosowych wytwarza się liny, szczotki, pędzle i uszczelnia się nimi łodzie.
Kokos jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik, witaminy (zwłaszcza wit. C) i minerały. Zawiera wapń, potas i magnez, a także wiele elektrolitów. Jego właściwości przeciwutleniające spowalniają proces starzenia chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stosując kilka kropel oleju kokosowego na skórę każdego dnia sprawi, że zachowamy ją ładną i gładką, a także nawilżoną. Olej kokosowy jest znany również w leczeniu chorób skóry, takich jak egzema, łuszczyca i zapalenie skóry.
Pomaga także na włosy, które po zastosowaniu oleju kokosowego stają się bardziej zdrowe i lśniące. Jest to świetna alternatywa, jeśli nie chcesz korzystać z kosmetycznych odżywek.
Ludzie z wielu różnych kultur, języków, religii i ras rozsianych na całym świecie czczą kokos jako cenne źródło pokarmowe jak i medyczne. W medycynie ludowej na całym świecie kokos jest stosowany w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych takich jak: ropnie, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, siniaki, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, obrzęk, czerwonka, ból ucha, gorączka, grypa, zapalenie dziąseł, rzeżączka, nieregularne lub bolesne miesiączki, żółtaczka, kamienie nerkowe, wszy, niedożywienie, mdłości, wysypka, świerzb, szkorbut, infekcje skóry, ból gardła, opuchlizna, kiła, ból zęba, gruźlica, guzy, dur, owrzodzenia, rozstrój żołądka, osłabienie. I można by wymieniać choroby i schorzenia w nieskończoność.
W ciągu ostatnich dwudziestu lat przeprowadzono wiele badań potwierdzających ogromne korzyści zdrowotne kokosa. Odkryto między innymi, że woda z kokosa ma właściwości lecznicze, co uratowało tysiące istnień ludzkich – szczególnie dzieci — w krajach słabo rozwiniętych. Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi. Badania medyczne wykazały, że użycie wody orzecha kokosowego jest bardzo skuteczne w rozpuszczaniu kamieni nerkowych. Wystarczy ją pić 3–4 razy w tygodniu.
Wykazano też, że woda kokosowa jest dobrym źródłem minerałów, wysoko obniżających ciśnienie krwi. Dowody są tak przekonujące, że FDA (Food and Drug Administration w USA) zatwierdziła wpływ tej wody na zmniejszenie ryzyka zapadalności na nadciśnienie i udar mózgu.
Woda kokosowa zawiera również szereg form błonnika i aminokwasów, które zmniejszają wchłanianie cukru i zwiększenie wrażliwości na insulinę. Ma również pozytywny wpływ na skórę bardziej ją uelastyczniając i zmniejszając zmarszczki. Dlatego też dużo firm kosmetycznych ma w swojej gamie produkty na bazie wody kokosowej.
Kokos ma tak duży wpływ na organizm, że wiele osób uważa, iż zmniejszenia on rozwój chorób degeneracyjnych i związanych ze starzeniem.
Nowoczesna medycyna w licznych publikacjach naukowych potwierdza, że kokos w takiej czy innej formie przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Niektóre prezentujemy poniżej:
- Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczka, odra, WZW typu C, SARS, AIDS i inne choroby
- Zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł i ubytków, zapalenia płuc i rzeżączki i innych chorób
- Zapewnia odżywcze źródło szybkiej energii
- Zwiększa wytrzymałość fizyczną i wyniki sportowe
- Poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i aminokwasów
- Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
- Zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki
- Pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że olej kokosowy może pomóc schudnąć! Tak, po prostu zamieniając w kuchni olej np. rzepakowy na olej kokosowy można stracić dodatkowe kilogramy.