Falafel — smażone kulki z ciecierzycy

Falafel — smażone kulki z ciecierzycy

by -

Falafel to rodzaj kulek warzy­wnych. Ta wege­tari­ańs­ka potrawa uchodzi za typowo izrael­ską, cho­ci­aż prawa do niej przyp­isu­ją sobie również inne kra­je. Falafel są pop­u­larne na całym Bliskim Wschodzie. Poda­je się je w chle­bku pita z sałatą, pomi­do­ra­mi i tahi­ni jako danie główne, bądź jako przys­tawka podawany na sała­cie z hum­musem i tahi­ni.

falafel

 Skład­ni­ki:

  • 300 g suchej ciecior­ki
  • 2 ząb­ki cza­snku
  • 1 mała cebu­la posiekana
  • 1 łyż­ka kolendry posiekanej
  • 1 łyż­ka nat­ki pietrusz­ki posiekanej
  • 1 łyż­ka zmielonego kminu rzym­skiego
  • 1/2 łyżecz­ki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżecz­ki soli
  • 1 łyżecz­ki sus­zonej mię­ty
  • 1 łyżecz­ka zmielonej kolendry (ziar­na)
  • 1/2 łyżecz­ki sody oczyszc­zonej
  • olej do smaże­nia

Sposób prz­go­towa­nia:

Dzień przed robi­e­niem falafli ciecierzy­cę zalać dużą iloś­cią zim­nej wody w dużej misce. Przez noc pod­woi swo­ją obję­tość. Następ­nego dnia ciecierzy­cę odcedz­ić, opłukać i zmielić w maszynce do mie­le­nia wraz ze wszys­tki­mi skład­nika­mi na gład­ką masę — powin­na wyglą­dać na namoc­zona buł­ka tar­ta. Odstaw­ić pod przykryciem na kil­ka godzin. Z masy ulepić małe kotle­ci­ki lub kul­ki. Smażyć na patel­ni z grubym dnem na głębokim ole­ju (ok. 2 — 3 cm) do momen­tu aż zbrą­zowieją. Podawać ze świeżą sałatą, warzy­wa­mi lub him­musem

3 KOMENTARZE

  1. No update on the Recall Pal­met­to Bay web­site since 8/30 and no one has asked me to sign a recall pei­otitn. Looks like this move­ment is dying on the vine. Too bad.

  2. How exquis­ite! I am lov­ing the fact that you had this time with your sis­ter. What I would give for the same! Oh, I love the VC adver­tise­ments in print. I can only image the mag­ic an lus­ter in per­son!! Very in depth post as well, classy job 🙂 XO, Kel­ly

Dodaj komentarz