Falafel — smażone kulki z ciecierzycy
Falafel to rodzaj kulek warzywnych. Ta wegetariańska potrawa uchodzi za typowo izraelską, chociaż prawa do niej przypisują sobie również inne kraje. Falafel są popularne na całym Bliskim Wschodzie. Podaje się je w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini.
Składniki:
- 300 g suchej cieciorki
- 2 ząbki czasnku
- 1 mała cebula posiekana
- 1 łyżka kolendry posiekanej
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry (ziarna)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Sposób przgotowania:
Dzień przed robieniem falafli ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody w dużej misce. Przez noc podwoi swoją objętość. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia wraz ze wszystkimi składnikami na gładką masę — powinna wyglądać na namoczona bułka tarta. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Z masy ulepić małe kotleciki lub kulki. Smażyć na patelni z grubym dnem na głębokim oleju (ok. 2 — 3 cm) do momentu aż zbrązowieją. Podawać ze świeżą sałatą, warzywami lub himmusem
No update on the Recall Palmetto Bay website since 8/30 and no one has asked me to sign a recall peiotitn. Looks like this movement is dying on the vine. Too bad.
Hi, I just discovered your site through Google. Your post is truly relevant to my life right now, and I am definitely satisfied I came across your blog.
How exquisite! I am loving the fact that you had this time with your sister. What I would give for the same! Oh, I love the VC advertisements in print. I can only image the magic an luster in person!! Very in depth post as well, classy job 🙂 XO, Kelly