Chleb — czy wiesz co jesz?
Polacy jedzą coraz mniej chleba. W 2000 roku statystyczny Polak w ciągu miesiąca zjadł 6,6 kg pieczywa„ w 2012 r. było to około 4,35 kg. Zmniejszyła się także konsumpcja kasz, ryżu i płatków, a makaronów zjadamy tyle, co 10 lat wcześniej — podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jeśli decydujemy się na zakupy w piekarni, często wybieramy pieczywo kiepskiej jakości. Na co zwrócić uwagę? Oto kilka wskazówek.

Nie da się ukryć, że najlepszy chleb to ten, który upieczemy samodzielnie. Tylko wtedy jego skład nie jest tajemnicą. Niestety z powodu braku czasu wybieramy rozwiązania najprostsze i kupujemy gotowe pieczywo. Czy wiemy co jemy?
Wybierając chleb, trzeba zwrócić uwagę na skład. Producenci często stosują różnego rodzaju ulepszacze. Warto unikać chlebów pakowanych w folie. Ich długi termin ważności, wiąże się z równie długą listą konserwantów.
Oto co znajdziecie na etykietach?
- karmel — barwnik do chleba pszennego. Klienci często są przekonani, że kupują ciemny chleb żytni, tymczasem jest to zwykły chleb pszenny barwiony karmelem
- słód jęczmienny sprawia, że pieczywo wygląda jak razowe
- glukoza słodzik
- dioctan sodu konserwant przedłużający świeżość chleba. Często znajduje się w pieczywie
- miód sztuczny stosowany jako tańszy zamiennik miodu naturalnego
- tostowym
- dwutlenek siarki (E220) silny konserwant i przeciwutleniacz, zapobiegający rozwojowi pleśni
- kwas cytrynowy (E330) syntetyczny zakwas, dodawany zamiast naturalnego (regulator kwasowości)
- mąka sojowa polepszacz, dzięki niej do chleba można dodać większą ilość wody
- kwas sorbinowy i sorbiniany (E200-E203) konserwant przedłużający trwałość
- fosforany wapnia (E 339–34) popularne regulatory kwasowości w chlebie
Na co jeszcze zwracać uwagę?
- kolor pieczywa, chleb żytni powinien mieć szaro-brązowy kolor. Jeśli jest rudawy, to prawdopodobnie został do niego dodany karmel, niestety z prawdziwym chlebem żytnim nie ma zbyt wiele wspólnego
- waga — im cięższy chleb tym lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo ciemne. Zawsze podejrzana będzie długa data ważności, tradycyjnie wypiekany chleb zachwouje świeżość przez kilka dni
- skórka — powinna być twarda i gruba
Domowe doświadczenie:
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoje pieczywo jest nafaszerowany chemią, poczekaj do upływu daty ważności. Chleb z ulepszaczami spleśnieje, tradycyjny powinien wyschnąć i stwardnieć.