Burak liściowy w śmietanowym sosie curry

Burak liściowy w śmietanowym sosie curry

Składniki:

  • 2 pęcz­ki bura­ka liś­ciowego man­gold
  • 1 opakowanie śmi­etany 18% lub śmi­etan­ki ork­iszowej
  • 3 łyżecz­ki cur­ry
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyż­ki klarowanego masła lub ole­ju
  • 1 łyżecz­ka soli i pieprzu (opcjon­al­nie)Przy­go­towanie:1)

    Myje­my bura­ka i kroimy na pas­ki. Na patel­ni roz­puszcza­my masło i doda­je­my ząbek czosnku prze­ciśnię­ty przez praskę. Pod­piekamy czos­nek chwilkę, żeby się nie przy­pal­ił i doda­je­my bura­ka. Całość solimy. Pro­ponu­ję trzy­mać bura­ka na patel­ni nie dłużej niż 5 min­ut, żeby pozostał jędrny.2)

    W między­cza­sie do mis­ecz­ki wyle­wamy śmi­etanę i miesza­my z cur­ry. Następ­nie doda­je­my do pods­mażonego bura­ka śmi­etanę z cur­ry. Gotowe!! Podawać z ryżem lub makaronem.

Mama ośmiomiesięcznego Julka, zmęczona bieganiem po bazarkach w poszukiwaniu dobrych, zdrowych warzyw i owoców. Po kilku latach pracy w korporacji jako rekruter postanowiła szerzyć pasję zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni, dlatego wraz z mężem otworzyła firmę VEGEPACK - ecowarzywniak z dostawą do domu.

2 KOMENTARZE

Dodaj komentarz