Burak liściowy w śmietanowym sosie curry
Składniki:
- 2 pęczki buraka liściowego mangold
- 1 opakowanie śmietany 18% lub śmietanki orkiszowej
- 3 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 1 łyżeczka soli i pieprzu (opcjonalnie)Przygotowanie:1)
Myjemy buraka i kroimy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podpiekamy czosnek chwilkę, żeby się nie przypalił i dodajemy buraka. Całość solimy. Proponuję trzymać buraka na patelni nie dłużej niż 5 minut, żeby pozostał jędrny.2)
W międzyczasie do miseczki wylewamy śmietanę i mieszamy z curry. Następnie dodajemy do podsmażonego buraka śmietanę z curry. Gotowe!! Podawać z ryżem lub makaronem.
wyglada apetycznie, brzmi zachecajaco 😉 pozdrawiam
Super pomysł, a dnie wygląda apetycznie. Mam nadziej, że smakuje tak jak wygląda.:)