Aronia lekarstwo na krzaku
W świecie owoców działanie antyoksydacyjne jest głównym czynnikiem decydującym o wartościach zdrowotnych. Owocem, który wiedzie prym jest aronia, która przebiła jagodę, truskawkę, wiśnię a nawet owoce granatu. Ta niesamowita moc przeciwutleniaczy sprawia, że o aronii można myśleć jak o King Kongu owoców antyoksydacyjnych. Czas by aronia znalazła się w świetle reflektorów jako środek odżywczy światowej klasy.
Pochodzi z Ameryki Północnej. Podobnie jak jabłoń czy grusza należy do rodziny różowatych. Najbliżej spokrewniona jest jednak z jarzębiną. Pierwsze doniesienia o wysokiej wartości zdrowotnej aronii pochodzą z byłego Związku Radzieckiego. W Rosji już dawno została uznana jako roślina lecznicza i jest uprawiana na szeroką skalę. Rozległe obszary upraw występują również w Polsce, na Ukrainie i wschodnich Niemczech.
Kolorowo i zdrowo
Jagody aronii występują w trzech kolorach — czerwonym, fioletowym i czarnym. Kolor aronii przyciągnął dużo naukowego zainteresowania. Czarne owoce ze względu na barwę są bogate w antyoksydanty. Pigmenty te wykazują silne działanie ochronne komórek, a także działanie przeciwzapalne i przeciwirusowe. Pomaga to zmniejszyć układowe zapalenie — kluczowy czynnik w rozwoju chorób przewlekłych. Ale to dopiero początek korzyści oferowanych przez aronię. Naukowcy odkryli szereg czynników, w tym kwas kawowy, delfinidyny i epikatechiny, które — według naukowców — odpowiedzialne są za odbudowę uszkodzonych części mózgu.
Aronia bogata jest w witaminy takie jak: A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem węglowodanów, kwasów organicznych i mikroelementów. Ma zdolności antybakteryjne.
Dodatkowo:
- Obniża poziom cholesterolu w surowicy
- Uwalnia organizm od toksynami
- Obniża ciśnienie krwi
- Chroni przed rozwojem nowotworu pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, płuc, jajników i skóry
- Zmniejsza skutki wszelkiego napromieniowania (np. od telewizora, komputera) i wzmacnia odporność na promieniowanie UV
- Zmniejsza napięcie nerwowe i stres
Ponadto związki zawarte w tych drobnych kuleczkach hamują HIV i zmniejszają nieprzyjemne objawy PMS. Wstępne badania wykazały również, że aronia może okazać się pomocna w hamowaniu rozwoju glejaka — forma śmiertelnego raka mózgu. Do chorób z którymi aronia skutecznie walczy należy też reumatoidalne zapalenie stawów i cukrzyca.
Aronia w kuchni
Mało jest amatorów zjadających aronię prosto z krzewu, bo “na surowo” ma bardzo cierpki smak. Suszone owoce możemy dodawać do płatków śniadaniowych czy musli. Sok i nektar z aronii dodaje się też do herbat. A wszystko to pełne cennych antyoksydantów. Aronia dodana do do jogurtów, lodów czy deserów kremowych zawsze wytwarza intensywny fioletowy kolor, a zatem jest też coś przyjemnego dla oka.
Aronia w ogrodzie
Poza właściwościami zdrowotnymi aronia ma też właściwości ozdobne. Krzewy aronii tworzą piękne żywopłoty, które na wiosnę zachwycają pięknymi biało-różowymi kwiatami, a jesienią spektakularnymi pomarańczowo-czerwonymi liśćmi. Jest to roślina niewymagająca, rośnie praktycznie w każdych warunkach i na każdej glebie, a do tego jest bardzo wytrzymała. Zbiorów można dokonywać nawet po pierwszych przymrozkach i nie ma to żadnego wpływu na jakość owoców.
Aronia doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej, która w ostatnim czasie jest bardzo popularna. Odporna jest bowiem na szkodniki i różnego rodzaju choroby. Stąd, do jej uprawę można z powodzeniem prowadzić bez użycia chemii.
W konkursie na zdrową żywność aronia ma pewne zwycięstwo!