Szarlotka wegańska
Składniki:
- 1/2 kg (3 szkl.) kaszy manny
- szklanka mąki razowej (żytniej lub pszennej)
— niecała szklanka słodu/ cukru (im mniej tym lepiej… ale znam takich, co lubią baaardzo słodkie wszystko)
— kilogram jabłek (lub dżemu jabłkowego)
— płaska łyżeczka proszku do pieczenia
— pół szklanki oleju (może nawet ciut więcej… ja dodaję wszystkieg “na oko” i wychodzi 🙂
— trochę wody
— cynamon
— niecała szklanka słodu/ cukru (im mniej tym lepiej… ale znam takich, co lubią baaardzo słodkie wszystko)
— kilogram jabłek (lub dżemu jabłkowego)
— płaska łyżeczka proszku do pieczenia
— pół szklanki oleju (może nawet ciut więcej… ja dodaję wszystkieg “na oko” i wychodzi 🙂
— trochę wody
— cynamon
- masełko ghee
Przygotowanie:
Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie. Dzielimy na trzy części. Jabłka ścieramy na tarce.
Następnie smarujemy blachę tłuszczem i sypiemy na dno jedną trzecią suchej masy. Na to wykładamy połowę masy jabłkowej i posypujemy cynamonem (odrobinę). Na jabłka sypiemy drugą część suchej masy, na nią drugą część jabłek i znowu posypujemy cynamonem. Następnie polewamy jabłka olejem, równo, tak, aby zalać całą powierzchnię cieniutką warstwą. Zostawiamy kilka łyżek oleju na górną warstwę. Ja polewam na końcu szarlotkę sporą ilością masła ghee.
Po zalaniu olejem przygotowuję wierzch: Dodaję resztę oleju do reszty suchej masy, dodaję też trochę wody, tak, aby powstało dość gęste, ale jednocześnie pozwalające się lać ciasto. Wylewam je na ostatnią warstwę jabłek. Całość jeszcze trochę posypuję cynamonem i wkładam do pieca. Piekę w średnio nagrzanym piekarniku jakieś 45–50 minut.
Po zalaniu olejem przygotowuję wierzch: Dodaję resztę oleju do reszty suchej masy, dodaję też trochę wody, tak, aby powstało dość gęste, ale jednocześnie pozwalające się lać ciasto. Wylewam je na ostatnią warstwę jabłek. Całość jeszcze trochę posypuję cynamonem i wkładam do pieca. Piekę w średnio nagrzanym piekarniku jakieś 45–50 minut.