Smakowita lektura
Jesteś smakoszem lub miłośnikiem podróży? To lektura obowiązkowa dla ciebie. Nie jesteś jednym ani drugim? Nie przejmuj się! Po przeczytaniu „Śródziemnomorskiego lata” nabierzesz ochoty na gotowanie albo niezapomnianą podróż w nieznane.
David Shalleck — autor i jednocześnie główny bohater – to “kucharz okrętowy” z San Francisco poszukujący odpowiedzi na pytanie: kim chcę być i czego oczekuję od życia? Na niespełna 400 stronach dzieli się z nami wspomnieniami związanymi ze zdobywaniem praktyki i zgłębianiu wiedzy kulinarnej, która w niektórych przypadkach okazuje się być prawdziwym wyzwaniem. Nawet, jeśli odbywa się w otoczeniu pocztówkowych ladschaftów Lazurowego Wybrzeża.
To książka nasycona smakiem, nafaszerowana marzeniami. Niemal słychać w niej szum fal i czuć ciepły piasek pod stopami. Nie wierzysz? Przekonaj się. Przeczytaj i przenieś na pokład luksusowego jachtu by przeżyć śródziemnomorską przygodę.
Lektura obowiązkowa na plażę:)
Amerykański kucharz David Shalleck przez ponad dwadzieścia lat był szefem kuchni ale nigdy nie otworzył własnej restauracji. Wyprodukował kilka telewizyjnych programów kulinarnych, z udziałem takich mistrzów, jak chociażby: Jacques Pepin w More Fast Food My Way lub Jose Andres Jose w Made in Spain. W 2011 roku poślubił Susan Diane Resley. Ojciec Susan wspólnie z Margret Rey, napisał kilka opowiadań dla dzieci, które na początku lat 8o-tych ubiegłego wieku dały życie — sławnemu już dziś na całym świecie — “Ciekawskiemu Georgowi”.
Oto, co o książce mówi sam autor:
“Śródziemnomorskie lato”, David Shaleck, Erol Munuz, przedmowa Mario Batali, wyd. Literackie.