Kruche razowe babeczki z porzeczkami

Coś na osłodę poniedziałku. Kruche razowe babceczki najlepiej smakują z malinami lub porzeczkami. Druga wesja wyraźniejsza w smaku. Na zachęte tylko dodam, że są pyszne! Idealne na przekąskę
w czasie podróży, coś na ząb dla zgłodniałych grzybiarzy , a także na drugie śniadanie do kawy.
w czasie podróży, coś na ząb dla zgłodniałych grzybiarzy , a także na drugie śniadanie do kawy.
Składniki:
Ciasto:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g płatków owsianych
40 g płatków owsianych
100 g margaryny bez mlecznej lub masła
50 g cukru trzcinowego
porzeczki czerwone lub czarne, jagody, maliny lub też dżem w ilościach dowolnych ale bez brzesady:)
okołó 12 łyżek owoców/12 łyżeczek dżemu na formę do muffinek
okołó 12 łyżek owoców/12 łyżeczek dżemu na formę do muffinek
Kruszonka:
3 łyżki cukru
40 g margaryny lub masła
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mąki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Mieszamy mąkę, płatki, masło oraz cukier. Zlepiamy ciasto w kulę, a następnie odrywamy po kawałeczku i formujemy ciastko, ja wylepiałam ciastem dna formy do muffinek. Wkładamy w każde ciastko po łyżce umytych porzeczek lub innych owoców.
Margarynę na kruszonkę rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Wyłączamy gaz, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Studzimy. Powstałą kruszonkę rozkruszamy na ciasto z owocami. Pieczemy ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.