Crostini z soczewicą i ogórkiem kwaszonym
Składniki:
- ¾ szklanki brązowej soczewicy moczonej w wodzie przez noc,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku,
- bagietka,
- oliwa z oliwek,
- ogórki kwaszone,
- natka pietruszki,
- ostra czerwona papryczka chili.
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać i będzie miękka. Na oliwie z oliwek podsmażamy chwile drobno poszatkowany czosnek i dodajemy ugotowaną soczewicę. Całość ugniatamy tak, jak pure ziemniaczane i dodajemy pieprz ziołowy, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Małe kromki bagietki opiekamy na suchej patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Każdą z nich smarujemy pastą z soczewicy, rozkładamy plasterki ogórka kwaszonego, grubo poszatkowaną natkę pietruszki i poszatkowaną papryczkę chili.
Przepis Moniki Mrozowskiej z bloga 1000stopni.pl