Bezglutenowa zapiekanka z brokułami i mozzarellą

Bezglutenowa zapiekanka z brokułami i mozzarellą

by -
Prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Zapiekanka makaronowa jest nie tylko pyszna, ale także świetnie się prezentuje i dzięki temu można ja śmiało serwować gościom. Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.

Skład­ni­ki na 4 por­c­je

500 g brokułów
250 g grzy­bów (pieczar­ki lub leśne)
1 papry­ka
1 moz­zarel­la
250 g makaronu bazg­lutenowego 3 PAULY Teff Fusil­li
500 ml bulionu warzy­wnego
200 ml śmi­etany
2 szczyp­ty soli
2 szczyp­ty pieprzu
2 szczyp­ty słod­kiej papry­ki
150 g tartego sera żółtego
1 łyż­ka ole­ju do natłuszczenia formy

Przy­go­towanie:

  1. Pos­marować naczynie do pieczenia ole­jem
  2. Warzy­wa i grzy­by umyć,  podzielić brokuły na małe kwia­tusz­ki, grzy­by i paprykę pokroić w grubą kostkę, drob­no posiekać moz­zarel­lę.
  3. Roz­grzać na ter­moo­biegu piekarnik do 180 ° C
  4. Wymieszać niego­towany makaron 3 Pauly Teff Fusil­li z warzy­wa­mi i moz­zarel­lą w naczyniu żarood­pornym
  5. Wymieszać bulion warzy­wny, śmi­etanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz.
  6. Przykryć for­mę i piec zamkniętą w tem­per­aturze 180 ° C przez około 35 min­ut. (Pod­czas pieczenia po ok 20 min­u­tach wymieszać wszys­tko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej)
  7. Po 35 min­u­tach pieczenia otworzyć foremkę, posy­pać danie star­tym serem żół­tym i piec w otwartej formie przez następ­ne 10–15 min­ut, aż ser będzie zło­to­brą­zowy.
  8. Wyjąć zapiekankę z piekarni­ka i odstaw­ić na około 10 min­ut.

GOTOWE! Smacznego !

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz