Krewetki z grzankami i aioli szczypiorkowym
Krewetki to jedno z najbardziej popularnych dan morskiego menu. Jest ich 300 rodzajów i różnią się miedzy sobą wielkością. Najczęściej serwuje się je z dodatkiem masła, odrobiną chilli i czosnku. Mają ogromny potencjał kulinarny — tym razem przepis na krewetki w tempurze podawanymi na grzance i aioli szczypiorkowym.
SKŁADNIKI: ( 2 porcje )
* krewetki – 6 szt
* płatki jęczmienne (mogą być Lubella) – 1 szkl
* jajko do panierowania – 1 szt
* sól, pieprz, papryka ostra
* olej do smażenia
AIOLI SZCZYPIORKOWE:
* czosnek – 4 ząbki
* żółtko 1 szt
* oliwa z oliwek – 0,5 szkl
* sól, pieprz, sok z cytryny
DODATKOWO:
* grzyby shimeji, świeży koperek, kiełki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
AIOLI SZCZYPIORKOWE:
Czosnek ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny oraz żółtko i energicznie mieszamy w jedną stronę. Bardzo powoli wlewamy oliwę cały czas mieszając – sos powinien się robić coraz bardziej gęsty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy bardzo drobno posiekany szczypiorek. Odstawiamy do przegryzienia.
KREWETKI:
Oczyszczone krewetki panierujemy z roztrzepanym jajku i posiekanych (albo zmiksowanych w malakserze) płatkach jęczmiennych, wymieszanych z płaską łyżeczka papryki. Smażymy na złoto na mono rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z chrupiącą grzanką, przesmażonymi grzybkami shimeji, odrobiną koperku i aioli szczypiorkowym.