Domowe kluseczki bezglutenowe z sosem pomidorowym
Pomidory zrywane prosto z krzaczka… to marzenie każdego dziecka, bo dla rodziców jest to gwarancja zdrowia, najlepszej jakości i przyjemności podniebienia. Ale…niestety, wczesną wiosną raczej nie jest to możliwe.
Chociaż do kupna pomidorów mamy dostęp cały rok, to o tej porze roku sklepy oferują nam pomidory koktajlowe lub te ze szklarni, które niestety niewiele mają wspólnego ze smakiem prawdziwych pomidorów.
Uwielbiane w polskiej kuchni, nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że nawet każde dziecko wie, jak bardzo są zdrowe i niezbędne w naszej codziennej diecie. Dziennie powinno się zjadać jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej, bądź szklankę soku lub przecieru pomidorowego.
Tym razem proponujemy prosty przepis, z ulubionymi dziecięcymi kluseczkami i zdrowymi pomidorami…
Składniki:
1 kg żółtych ziemniaków
250/300 g mąki bezglutenowej
400 g Passata Rustica- przecieru pomidorowego
1/2 szalotki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia
sól
cukier
ser parmezan
Przygotowanie
Przygotowanie kluseczek:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przez około 40 minut. Odcedzić i obrać ze skórki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz i odpowiednio dodawać mąkę. Z ciasta uformować grubszą rolkę i pokroić na kawałki, grubsze kluski, każdą kluskę nakłuć delikatnie widelcem.
Przygotowanie sosu:
Drobno posiekać szalotkę, czosnek i delikatnie podsmażyć z na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy Salsa Rustica, 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem,
mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i dodać świeżej bazylii. Ugotować kluseczki w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem. Podawać z odrobiną parmezanu i kilkoma liśćmi bazylii.
Więcej przepisów można znaleźć na www.cirio1856.pl