Spaghetti z suszonymi pomidorami

Spaghetti z suszonymi pomidorami

by -

Chy­ba nie ma oso­by, która nie kochała­by włoskiej kuch­ni i makaronów. Tym razem przepis na szy­bkie danie — tym razem spaghet­ti z sus­zony­mi pomi­do­ra­mi. 

Blog Apetyt Na Kuchnie

Skład­ni­ki na 4 por­c­je:

· 500 g makaronu spaghet­ti
· słoiczek pomi­dorów sus­zonych na słońcu w ole­ju Pon­ti
· 300 g sera gor­gonzo­la
· 250 ml śmi­etany do sosów 18% lub kremów­ki 30%
· 1 śred­nia cebu­la
· 4 ząb­ki czosnku
· oli­wa z oli­wek extra vergine Oli­talia
· 3 garś­ci rukoli
· ½ łyżecz­ki gał­ki muszka­tołowej
· sól i pieprz (opcjon­al­nie)

Sposób przy­go­towa­nia:

Na roz­grzaną patel­nię z oli­wą wrzuć drob­no pokro­joną cebulę oraz czos­nek i zeszk­li je. Pomi­do­ry pokrój w kostkę i dorzuć na patel­nię. Dodaj śmi­etanę, pokrus­zony ser gor­gonzo­la oraz gałkę. Sos zre­dukuj do odpowiada­jącej Ci gęs­toś­ci. Opcjon­al­nie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugo­towanym al dente makaronem i rukolą.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz