Spaghetti z suszonymi pomidorami
Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby włoskiej kuchni i makaronów. Tym razem przepis na szybkie danie — tym razem spaghetti z suszonymi pomidorami.
Składniki na 4 porcje:
· 500 g makaronu spaghetti
· słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
· 300 g sera gorgonzola
· 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
· 1 średnia cebula
· 4 ząbki czosnku
· oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
· 3 garści rukoli
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
· sól i pieprz (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.