Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem
Szparagi. Smażone, grillowane, gotowane czy pieczone – wybór należy do ciebie! Poza walorami kulinarnymi posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto po nie sięgnąć i zafundować sobie porządną porcję zdrowia i smaku.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- Masa:
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 białko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz, do smaku
- ok 10 zielonych szparagów
SPOSÓB WYKONANIA
Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18–20 cm).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8–10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25–30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.