Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem

by -
Szparagi. Smażone, grillowane, gotowane czy pieczone – wybór należy do ciebie! Poza walorami kulinarnymi posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto po nie sięgnąć i zafundować sobie porządną porcję zdrowia i smaku.

SKŁADNIKI

  • Cias­to:
  • 200 g mąki pszen­nej pełnoziar­nistej
  • 100 g zim­nego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyż­ki zim­nej wody (opcjon­al­nie)
  • 1/2 łyżecz­ki soli
  • Masa:
  • 200 g twarożku kanap­kowo-sernikowego Mój Ulu­biony
  • 150 g śmi­etan­ki kremów­ki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyżecz­ka ziół prowansal­s­kich
  • sól i pieprz, do smaku
  • ok 10 zielonych szparagów

SPOSÓB WYKONANIA

Do mąki dodać posiekane masło i sól, zag­nieść z cias­ta okrusz­ki, dodać jajko i żółtko, zag­nieść cias­to, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Cias­to zaw­inąć w folię i schłodz­ić. Natłuś­cić for­mę do tar­ty (śred­ni­ca 18–20 cm).

Cias­to rozwałkować i wyłożyć nim for­mę. Nakłuć widel­cem. Pod­piekać 8–10 min­ut w 190 stop­ni­ach C. Twarożek wymieszać z jajka­mi, śmi­etanką, dopraw­ić zioła­mi, solą i pieprzem. Wylać na pod­piec­zony spód. Odciąć stward­ni­ałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25–30 min­ut w 180 stop­ni­ach C. Przed kro­je­niem ostudz­ić, aby masa zastygła.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz

11 − 4 =