Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

by -
Soczyste, letnie pomidory to zdecydowanie dla wielu wspomnienie smaku z dzieciństwa! Nie ma nic lepszego niż kanapka ze świeżym pieczywem, masłem i pomidorem. Ta prawdziwie kultowa przekąska z młodzieńczych lat stała się dla nas inspiracją do przygotowania przepisu na przepyszne grzanki z letnimi pomidorami.

Warto korzys­tać z sezonowych warzyw i owoców póki są i stosować, jako przekąskę w pra­cy, ale i pokusić się o przy­go­towanie włas­nych przetworów na późniejsze miesiące.

Skład­ni­ki:

  • 1 bagi­et­ka, pokro­jona ukośnie na grzan­ki
  • masło do pos­marowa­nia grzanek
  • 500 g mieszanych pomi­dorów (mali­nowych, kok­ta­jlowych, byczych serc itd.)
  • 2 sza­lot­ki
  • łyż­ka octu bal­sam­icznego
  • 3 łyż­ki oli­wy
  • garść liś­ci bazylii
  • kil­ka listków mię­ty i melisy
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g twarożku kanap­kowo-sernikowego Mój Ulu­biony
  • ząbek czosnku
  • łyżecz­ka sus­zonego oregano
  • sól do smaku

Pomi­do­ry umyć, pokroić duże w kostkę ok 1,5 cm. Kok­ta­jlowe na pół. Sza­lotkę posiekać drob­no, liś­cie ziół por­wać, wszys­tko wymieszać w misce, dodać oli­wę, ocet, dopraw­ić solą i pieprzem.Twarożek wymieszać z oregano i star­tym czosnkiem, dopraw­ić solą. Grzan­ki pos­marować delikat­nie masłem z obu stron, zru­mienić na patel­ni lub w piekarniku z funkcją gril­la. Pos­marować czosnkowym twarożkiem, a na wierzchu ułożyć pomi­dorową sałatkę.

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz