Cytrynowe muffinki z serową pianką

Cytrynowe muffinki z serową pianką

by -

Szy­b­ka i słod­ka opc­ja dla łasuchów. Cytrynowe muffin­ki z serową pianą — trochę kalo­rycz­na… ale w końcu week­end niebawem. Smacznej zabawy przy piecze­niu.

 

Muffins with cranberries and lemon zest closeup background

 

Skład­ni­ki cias­ta (około 10sztuk):

  • 3/4 szk­lan­ki cukru
  • 1 szk­lan­ka mle­ka
  • 1/4 szk­lan­ki ole­ju
  • 2 jaj­ka
  • 2 szk­lan­ki mąki
  • 2 płask­ie łyżecz­ki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skór­ka z 1 cytryny

Skład­ni­ki pian­ki :

  • 150ml śmi­etan­ki 30%
  • 100g ser­ka Cremet­ta mar­ki Lac­ti­ma
  • 1 łyż­ka cukru pudru

Sposób przy­go­towa­nia:

Cias­to:

Przy­go­tuj dwie mis­ki (na skład­ni­ki mokre i suche). Do jed­nej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jaj­ka. Dokład­nie połącz wszys­tkie skład­ni­ki. Do drugiej mis­ki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cuki­er oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Skład­ni­ki suche wsyp do masy jajecznej i ponown­ie dokład­nie wymieszaj. Cias­to przelej do papierowych papi­lotek na 2/3 wysokoś­ci, a następ­nie wstaw je do piekarni­ka nagrzanego do 180 stop­ni i piecz przez 20 min­ut.

Pianka:

Śmi­etankę ubij na szty­wno. Wsyp cuki­er pud­er i dodaj serek. Dokład­nie połącz skład­ni­ki.

Muffin­ki udeko­ruj serową pianką. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz