Cytrynowe muffinki z serową pianką

Cytrynowe muffinki z serową pianką

by -

Szy­bka i słod­ka opc­ja dla łasuchów. Cytrynowe muffinki z serową pianą — trochę kalo­rycz­na… ale w końcu week­end niebawem. Smacznej zabawy przy piecze­niu.

 

Muffins with cranberries and lemon zest closeup background

 

Skład­niki cias­ta (około 10sz­tuk):

  • 3/4 szk­lanki cukru
  • 1 szk­lanka mleka
  • 1/4 szk­lanki ole­ju
  • 2 jajka
  • 2 szk­lanki mąki
  • 2 płask­ie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Skład­niki pianki :

  • 150ml śmi­etanki 30%
  • 100g serka Cremet­ta marki Lac­ti­ma
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przy­go­towa­nia:

Cias­to:

Przy­go­tuj dwie miski (na skład­niki mokre i suche). Do jed­nej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokład­nie połącz wszys­tkie skład­niki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Skład­niki suche wsyp do masy jajecznej i ponown­ie dokład­nie wymieszaj. Cias­to przelej do papierowych papi­lotek na 2/3 wysokoś­ci, a następ­nie wstaw je do piekarnika nagrzane­go do 180 stop­ni i piecz przez 20 min­ut.

Pianka:

Śmi­etankę ubij na szty­wno. Wsyp cukier pud­er i dodaj serek. Dokład­nie połącz skład­niki.

Muffinki udeko­ruj serową pianką. Smaczne­go!

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz

12 − 11 =