Jak przyrządzić jarmuż?

Jak przyrządzić jarmuż?

by -

Jar­muż jest odmi­aną kapusty. Ma duże kędzierza­we liś­cie, które w zależnoś­ci od gatunku mogą być zielone lub fio­le­towe. To cenne warzy­wo moż­na jeść na surowo, doda­jąc do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podob­nie jak szpinak) — gotowane, smażone i zapiekane. Jar­muż to również ważny skład­nik kok­ta­jli warzy­wnych lub owocowo-warzy­wnych.

Jest źródłem cen­nych skład­ników:

  • błon­ni­ka
  • wit­a­miny A
  • wit­a­miny K
  • wit­a­miny C
  • kwa­su foliowego
  • wap­nia

Oto smaczny pomysł na jar­muż, a konkret­nie sałatkę z jar­mużu i piec­zonych buraków z koz­im serem

54b3f4fdaa0fe

Skład­ni­ki:
200 g Jar­mużu Fit&Easy
100 g Szpinaku Fit&Easy
2 duże bura­ki
100 g koziego sera
100 ml oli­wy z oli­wek
50 g orzechów włos­kich
30 ml octu bal­sam­icznego

Przy­go­towanie:
Jar­muż ugo­tuj do miękkoś­ci w osolonej wodzie, następ­nie wys­tudź go w wodzie z kostka­mi lodu. Bura­ki umyj, zaw­iń w folię alu­min­iową i upiecz w piekarniku roz­grzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój
w kostkę. Jar­muż wymieszaj ze szpinakiem, bura­ki pokrój w kostkę. Ułóż ser i bura­ki na zie­leninie, polej oli­wą i octem, posyp orzecha­mi.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz