Jak przyrządzić jarmuż?
Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) — gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Jest źródłem cennych składników:
- błonnika
- witaminy A
- witaminy K
- witaminy C
- kwasu foliowego
- wapnia
Oto smaczny pomysł na jarmuż, a konkretnie sałatkę z jarmużu i pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
200 g Jarmużu Fit&Easy
100 g Szpinaku Fit&Easy
2 duże buraki
100 g koziego sera
100 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów włoskich
30 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój
w kostkę. Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę. Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.