10 powodów dla których warto karmić piersią
Karmienie piersią to najlepszy i najzdrowszy pokarm dla dziecka. Jeśli masz wątpliwości oto 10 powodów dla których warto karmić piersią. Przekonaj się.
Właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży. W twoim życiu powoli dokonuje się wielka rewolucja. Zanim zostaniesz zasypana dobrymi radami z otoczenia najbliższych ci kobiet, przeczytaj dlaczego warto karmić piersią.
1. ZDROWE DLA DZIECKA
Pierwszy pokarm (koloru żółtego) płynący z piersi mamy po porodzie, to siara. Jej skład jest unikalny i utrzymuje się jedynie przez kilka pierwszych dni po urodzeniu dziecka. W skład mleka mamy wchodzą wszystkie niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Mleko mamy to POKARM IDEALNIE DOPASOWANY do potrzeb dziecka na każdym etapie jego rozwoju.
Pamiętaj, że dzieci karmione piersią rzadziej chorują na: zapalenie ucha środkowego, opon mózgowo-rdzeniowych, choroby układu oddechowego czy chociażby biegunki, rzadziej cierpią z powodu otyłości, próchnicy, chorób układu krążenia, pokarmowego, alergie, astmę i wiele innych.
2. ZDROWE DLA MATKI
W czasie karmienia piersią organizm matki wydziela oksytocynę — potocznie zwaną hormonem miłości. Oksytocyna odpowiedzialna jest między innymi za obkurczanie macicy. U mamy karmiącej spada ryzyko krwotoku w okresie połogowym.
Karmienie piersią uważane jest za najprostszą i najtańsza metodę profilaktyki raka piersi. Kobiety karmiące piersią rzadziej chorują na nowotwory sutka i jajnika.
Karmienie piersią może być świetną motywacją do zmiany nawyków żywieniowych! Daj sobie szansę!
3. JESTEŚCIE FIT
Mamy karmiące piersią, szybciej wracają do wagi sprzed ciąży. W ciągu doby tracą około 500 dodatkowych kalorii, ponieważ do produkcji pokarmu organizm zużywa znaczną ilość energii pochodzącą przede wszystkim z tłuszczów nagromadzonych w ciele mamy w czasie ciąży.
Warto wspomnieć , że dziecko ssące pierś używa wszystkich mięśni, których sprawność będzie mu potrzebna przy nauce mówienia i prawidłowej artykulacji wyrazów. Dzieci karmione piersią dłużej niż 9 miesięcy w mają wadę zgryzu.
4. EMOCJE I RELACJE
Czas, który kobieta i maleństwo mają tak bliski kontakt fizyczny jakim jest karmienie piersią jest czasem wyjątkowym pełnym miłości i ciepła. Daje poczucie bezpieczeństwa, umożliwia poznawanie siebie i budowanie zaufania między matką a dzieckiem, które będzie podstawą dla dobrych stosunków w przyszłości.
Karmienie piersią jest sposobem na ukojenie nerwów i odreagowanie stresu, sprawia, że kobieta jest spokojniejsza i łatwiej radzi sobie z trudami macierzyństwa.
5. ROZWÓJ DZIECKA
Istnieje wiele dowodów, że dzieci karmione piersią mają wyższe IQ. Wiąże się to z obecnością w mleku matki ważnych dla rozwoju mózgu i całego układu nerwowego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
6. BEZPIECZEŃSTWO
Pokarm matki jest sterylny (ma właściwości antyseptyczne), zawsze świeży, zawsze w odpowiedniej temperaturze i nigdy się nie psuje. Przy karmieniu piersią nie ma sytuacji w których dziecko może się poparzyć, czy zatruć (zakładając, że nie pijesz alkoholu, nie zażywasz środków odurzających, czy leków przenikających do mleka).
7. KOMFORT
Karmienie piersią zmniejsza ilość obowiązków związanych z opieką nad dzieckiem. Odpada nie tylko kwestia przygotowania i podania mleka modyfikowanego ale również jego wyboru, zakupu i transportu. Do podania mieszanki rodzice zwykle używają butelki ze smoczkiem co wiąże się z koniecznością zadbania o ich odpowiednie dopasowanie do dziecka i prawidłową higienę.
Karmiąc piersią mleko jest zawsze przygotowane do podania, to nieoceniona wartość w czasie wspólnych wyjść.
8. EKONOMIA
Mleko mamy nie kosztuje. Wybierając karmienie naturalne, eliminujemy koszty związane z zakupem mieszanki, odpowiednim jej przygotowaniem, niezbędnymi akcesoriami i dodatkowym sprzętem ułatwiającym prawidłową higienę.
9. EKOLOGIA
Wybierając karmienie piersią przysłużymy się dodatkowo środowisku naturalnemu. Wyprodukowanie mleka modyfikowanego, akcesoriów do jego podawania wraz z opakowaniami wiąże się ze zużyciem znacznych ilości wody i energii, otrzymywaniem produktów ubocznych produkcji, a także emisją spalin pochodzących z transportu gotowego już produktu. Stosowanie mieszanki, to również dodatkowe odpady i konieczność ich utylizacji.
10. JEDNO MLEKO, WIELE SMAKÓW
Skład mleka zmienia się w zależności od: tego co je matka karmiąca, wieku dziecka, pory dnia czy temperatury otoczenia. W nocy pokarm zawiera więcej tłuszczów odpowiedzialnych za rozwój układu nerwowego i jest bardziej sycący niż pokarm dzienny. W czasie upałów mleko mamy staje się bardziej wodniste i daje dziecku możliwość szybkiego ugaszenia pragnienia.