Zupa soczewicowo – szpinakowa
Składniki:
- Opakowanie Szpinaku Fit&Easy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kłącza selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- 100 ml śmietany 36%
- opcjonalnie kilka kawałków boczku
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, marchew i seler. Na samym końcu dodaj pokrojony w płatki czosnek. Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Zupę możesz zmiksować lub podać bez blendowania. Serwuj na przykład z plastrami grillowanego boczku lub prażonego słonecznika.
Więcej przepisów na: www.kuron.com