Zupa soczewicowo – szpinakowa

Zupa soczewicowo – szpinakowa

by -

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skład­ni­ki:

  • Opakowanie Szpinaku Fit&Easy
  • 2 cebule
  • 2 marchew­ki
  • 2 kłącza sel­era naciowego
  • 3 ząb­ki czosnku
  • 1 litr bulionu dro­biowego lub warzy­wnego
  • 160 g zielonej soczewicy
  • 100 ml śmi­etany 36%
  • opcjon­al­nie kil­ka kawałków boczku
  • sól, pieprz, odrobi­na gał­ki muszka­tołowej
  • oli­wa z oli­wek

Przy­go­towanie:

Na ole­ju pods­maż posiekaną cebulę, marchew i sel­er. Na samym końcu dodaj pokro­jony w płat­ki czos­nek. Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 min­ut. Po tym cza­sie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszka­tołową. Zupę możesz zmik­sować lub podać bez blendowa­nia. Ser­wuj na przykład z plas­tra­mi gril­lowanego boczku lub prażonego słoneczni­ka.

Więcej przepisów na: www.kuron.com 

kucharz, entuzjasta świeżych, lokalnych i sezonowych produktów. Szkolony przez swojego ojca – Macieja Kuronia, uczył się łączenia smaków, kreatywności i tradycji kulinarnych z całego świata. Interesuje się historią polskich kulinariów, dietetyką oraz szeroko pojętym wolontariatem. Występował w programie „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia+, przedstawiając potrawy i historie oraz anegdoty z nimi związane. Od wielu lat gotuje na antenie „Pytania na Śniadanie”.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz