Pij sok z buraków. Na zdrowie!
Burak jest doskonałym lekiem na anemię. Dzięki obecności mikroelementów i witamin poprawia ogólną odporność organizmu oraz likwiduje nadciśnienie, co więcej, ma również zastosowanie w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych i skutecznie walczy z przeziębieniem.
Buraki mają właściwości pobudzające krążenie i pomagają przy wolnej przemianie materii oraz pobudzają organizm do wytwarzania czerwonych krwinek, które przenoszą tlen po organizmie. Zawierają oprócz tego witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nich dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Dzięki znacznej zawartości witaminy C oraz żelaza z burakach, sok z tych warzyw poleca się kobietom w ciąży. Regularne picie soku z buraków ćwikłowych może obniżyć zbyt wysokie ciśnienie, znaczną ilość azotanów, regulujących pracę układu krwionośnego. W dużym stopniu usprawnia on funkcjonowanie organizmu, przyspiesza przemianę materii oraz pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia.
Picie soku z buraków zwiększa też wytrzymałość, entuzjazm, a nawet pozwala dłużej trenować sportowcom. Według profesora Andiego Jonesa z University of Exeter’s School of Sport and Health Sciences picie soku z buraków każdego dnia zwiększa naszą wytrzymałość nawet o 16%. Sok sprawia, że organizm traci mniej tlenu, przez co odczuwamy mniejsze zmęczenie.
Uwaga! Soku z buraków nie powinno się pić świeżo po przygotowaniu. Należy go odstawić w ciemne miejsce na 2–3 godziny.