Kotlet z łososia
Polacy wiedzą, że ryby są zdrowe ale… ich nie jedzą. Wyjątkiem są święta i dni postne. Rocznie w przeciętnym polskim żołądku ląduje 13 kg ryb, podczas gdy średnia Unii Europejskiej to 22 kg. To zdecydowanie za mało, dlatego dziś przepis na łososiowy kotlet.
Składniki:
- 25–30 dag surowego filetu z łososia
- 1 średnia cebula
- 1 bułka kajzerka lub grahamka
- 1 jajko
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1–2 łyżeczki musztardy (na przykład dijon)
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Odciąć skórę. Cały kawałek ryby drobno posiekać ostrym nożem, przy okazji wyjmując ewentualne ości. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do ryby. Namoczyć bułkę w wodzie lub mleku, po chwili dobrze ją wycisnąć i dodać do ryby. Wymieszać. Dodać jajko i musztardę. Całość wymieszać dłonią. Doprawić obficie solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki uformować z mięsa kotleciki dowolnej wielkości. Obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą rumiane. Podawać z ziemniakami i ulubionymi warzywami lub w postaci fishburgera.