Kotlet z łososia

Kotlet z łososia

by -

Pola­cy wiedzą, że ryby są zdrowe ale… ich nie jedzą. Wyjątkiem są świę­ta i dni postne. Rocznie w prze­cięt­nym pol­skim żołąd­ku lądu­je 13 kg ryb, pod­czas gdy śred­nia Unii Europe­jskiej to 22 kg. To zde­cy­dowanie za mało, dlat­ego dziś przepis na łoso­siowy kot­let.

 kotlet z lososia

Skład­ni­ki:

  •  25–30 dag surowego file­tu z łososia
  • 1 śred­nia cebu­la
  • 1 buł­ka kajz­er­ka lub gra­ham­ka
  • 1 jajko
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1–2 łyżecz­ki musz­tardy (na przykład dijon)
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smaże­nia

 

Przy­go­towanie:

Odciąć skórę. Cały kawałek ryby drob­no posiekać ostrym nożem, przy okazji wyj­mu­jąc ewen­tu­alne ości. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do ryby. Namoczyć bułkę w wodzie lub mleku, po chwili dobrze ją wycis­nąć i dodać do ryby. Wymieszać. Dodać jajko i musz­tardę. Całość wymieszać dłonią. Dopraw­ić obfi­cie solą i pieprzem. Wstaw­ić do lodów­ki na około godz­inę. Po wyję­ciu z lodów­ki ufor­mować z mięsa kotle­ci­ki dowol­nej wielkoś­ci. Obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze roz­grzanym ole­ju, aż z obu stron będą rumi­ane. Podawać z ziem­ni­aka­mi i ulu­biony­mi warzy­wa­mi lub w postaci fish­burg­era.

Marta Raczek. Zawodowo dziennikarka, reżyser, lektor. Prywatnie zakochana pasjonatka gotowania i podróży, właścicielka kota Czesława. Gotuję bo lubię. Gotuję by sprawiać radość ludziom, których kocham. Gotuję dla relaksu. Gotuję, bo to sztuka w pysznym wydaniu. Znajdziecie tu przepisy przeze mnie wymyślone/zmodyfikowane/przetestowane. Zawsze sprawdzone i zawsze sfotografowane! Więcej przepisów na www.facebook.com/Qkingmania

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz