Ciasto marchewkowe
Słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny jest w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Ale bardziej przypomina owocowy chleb, niż tradycyjny, słodki placek.
Składniki:
Polewa:
- pół szklanki cukru pudru
- 100 g kremowego serka, np. Philadelphia, lub Twój Smak
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny/szczypta kwasku cytrynowego
Ciasto:
- 3 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 1,5 szklanki drobno startej marchewki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- pół puszki ananasa pokrojonego w kostkę
- garść wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej, ale może być też też pszenna)
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mikserem utrzyj serek wraz z masłem. Dodaj cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstaw do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Ubij jajka z cukrem przez około 4 minuty. Cały czas ubijając na wysokich obrotach dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodaj przesianą mąkę, mleko, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, miksuj wszystkie składniki. Do powstałej masy dodaj marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszaj. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Serek miksuj z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Wylej na ciepłe ciasto. Ciasto można również piec w formie muffinów.
SMACZNEGO!!!