Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

by -

Słod­ki placek z tartą marchewką, szczegól­nie pop­u­larny jest w kra­jach anglosas­kich. Marchewka mięknie pod­czas pieczenia, nada­jąc cias­tu miękką, gęstą i wilgo­t­ną kon­sys­tencję. Ale bardziej przy­pom­i­na owocowy chleb, niż trady­cyjny, słod­ki placek.

 

Carrot cake with cream cheese frosting.  Delicious eating.

Skład­ni­ki:

Pole­wa:

  • pół szk­lan­ki cukru pudru
  • 100 g kre­mowego serka, np. Philadel­phia, lub Twój Smak
  • łyż­ka  masła
  • łyż­ka soku z cytryny/szczypta kwasku cytrynowego

Cias­to:

  • 3 jaja
  • 200 g brą­zowego cukru
  • 150 ml ole­ju roślin­nego
  • 1,5 szk­lan­ki drob­no startej marchew­ki
  • garść posiekanych orzechów włos­kich
  • pół pusz­ki ananasa pokro­jonego w kostkę
  • garść wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • 0,5 szk­lan­ki mle­ka
  • 1,5 szk­lan­ki mąki (najlepiej razowej lub ork­iszowej, ale może być też też pszen­na)
  • po 1 łyżeczce: cyna­monu, sody, soli
  • 1/2 łyżecz­ki proszku do pieczenia

Przy­go­towanie:
Mik­serem utrzyj serek wraz z masłem. Dodaj cuki­er pud­er, w 3 częś­ci­ach, cały czas ucier­a­jąc pomiędzy kole­jny­mi par­ti­a­mi. Wstaw do lodów­ki, aby pole­wa lekko stężała.

Ubij jaj­ka z cukrem przez około 4 min­u­ty. Cały czas ubi­ja­jąc na wyso­kich obro­tach dole­waj ciągłym, cie­ni­utkim stru­mie­niem olej. Dodaj prze­sianą mąkę, mleko, cyna­mon, sodę, proszek do pieczenia i sól, mik­suj wszys­tkie skład­ni­ki. Do pow­stałej masy dodaj marchewkę, ananasa, orzechy, wiór­ki kokosowe i delikat­nie mieszaj. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wys­marowanej masłem i posy­panej bułką tartą. Piecz przez 1 godz­inę, w piekarniku nagrzanym do 180 stop­ni.

Serek mik­suj z masłem, cukrem i sok­iem z cytryny. Wylej na ciepłe cias­to. Cias­to moż­na również piec w formie muffinów.

SMACZNEGO!!!

Marta Raczek. Zawodowo dziennikarka, reżyser, lektor. Prywatnie zakochana pasjonatka gotowania i podróży, właścicielka kota Czesława. Gotuję bo lubię. Gotuję by sprawiać radość ludziom, których kocham. Gotuję dla relaksu. Gotuję, bo to sztuka w pysznym wydaniu. Znajdziecie tu przepisy przeze mnie wymyślone/zmodyfikowane/przetestowane. Zawsze sprawdzone i zawsze sfotografowane! Więcej przepisów na www.facebook.com/Qkingmania

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz