Przepis na chleb bezglutenowy

Przepis na chleb bezglutenowy

by -
Kto pamięta chleb z czasów dzieciństwa — PRL‑u? Wysychał, nie pleśniał. Był pyszny, chrupiący i na dodatek nie było w nim tylu konserwantów i innych szkodliwych dodatków oraz glutenu. Chleb domowej roboty. Jak smakuje? Nie przekonacie się dopóki go nie zrobicie.

10571953_863925090302103_3336231146474951328_o

Skład­ni­ki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 szk­lan­ka mąki ryżowej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży Dr Oetk­er
  • 2 łyżecz­ki cukru lub innego sło­du
  • 1 łyżecz­ka soli
  • opcjon­al­nie różne ziar­na


Przy­go­towanie:
1. Do mis­ki wsy­pać wszys­tkie syp­kie skład­ni­ki i wymieszać. Dolać wodę i dokład­nie wymieszać (u mnie mikser z miską — więc robi się samo).
2. Masę przełożyć do wys­marowanej tłuszczem i wysy­panej mąką formy do pieczenia (duża kek­sówka, lub dwie małe) — wtedy brze­gi są chrupiące, lub wyłożonej papierem do pieczenia, wów­czas brze­gi są bardziej wilgo­tne. Powierzch­nię wygładz­ić i wysy­pać dowol­ny­mi ziar­na­mi (słonecznik, siemię lni­ane, sezam lub mieszan­ka powyższych). Do cias­ta moż­na dodać dowolne ziar­na — ok. 3–4 garś­ci, ale wów­czas trze­ba dolać nieco więcej wody, zwłaszcza, jeśli to siemię lni­ane.
3. Pozostaw­ić pod przykryciem do wyrośnię­cia na około 40 min­ut. Chleb wstaw­ić do piekarni­ka nagrzanego do 190 stop­ni i piec 50 min­ut. Wys­tudz­ić na kratce.
UWAGA: Piecze­nie to kwes­t­ia piekarni­ka, w moim ok. 160 stop­ni i 1h.

Powodzenia i smacznego!

 

autorką przepisu i zdj. jest Anna Mar­ta Tarac­ka-Kwaś­ni­ak

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz