Awokado zamiast batonika

Awokado zamiast batonika

by -

Zami­ast niezdrowych batoników, herbat­ników, chip­sów i innych przekąsek między posiłka­mi zjedz awoka­do. Jest znacznie zdrowsze, dostar­czy więcej energii oraz zmniejszy ochotę na tuczące przekąs­ki.

Awoka­do zaw­iera: pełnowartoś­ciowe białko, wit­a­miny C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karote­ny a także kwas foliowy, potas, miedź i błon­nik. Jest dobre dla kobi­et w ciąży, ane­mików czy osób cier­pią­cych na zaburzenia układu pokar­mowego, jest wyjątkowym wit­a­minowym rary­tasem dla dia­betyków ze wzglę­du na nis­ki poziom cukru. Najzdrowsze awoka­do jest surowe — wtedy skład­ni­ki w nim zawarte nie ule­ga­ją zniszcze­niu.

awokadoMiąższ oraz olej z awoka­do był niegdyś pop­u­larny wśród zielarzy jako wspani­ały środek dla skóry. Dziś wyko­rzys­tu­ję się go w nowoczes­nej kos­me­tologii. Skład­ni­ki chemiczne zawarte w nim pobudza­ją bowiem pro­dukcję kola­genu, który poma­ga w wygładza­niu zmarszczek oraz nada­je skórze świeży i młody wygląd. Moż­na z niego zro­bić maskę na twarz lub włosy. Do celów pielę­gna­cyjnych warto też wyko­rzys­tać samą skórę — wystar­czy natrzeć nią szyję, dekolt czy twarz.

Diete­ty­cy z Uni­w­er­syte­ty Loma Lin­da w Kali­fornii zauważyli, że oso­by, które do swo­jego lunchu doda­ją połówkę awoka­do, odczuwa­ją znacznie mniejszy apetyt na niezdrowe przekąs­ki, pon­ad­to wzras­ta ich uczu­cie sytoś­ci i satys­fakcji po posiłku.

100 g awoka­do to tylko 160 kcal, 100 g wafelek w czeko­ladzie pop­u­larnej mar­ki to aż 530 kcal.

 

 

 

 

 

 

PODOBNE ARTYKUŁY

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz