Awokado zamiast batonika
Zamiast niezdrowych batoników, herbatników, chipsów i innych przekąsek między posiłkami zjedz awokado. Jest znacznie zdrowsze, dostarczy więcej energii oraz zmniejszy ochotę na tuczące przekąski.
Awokado zawiera: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Jest dobre dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, jest wyjątkowym witaminowym rarytasem dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru. Najzdrowsze awokado jest surowe — wtedy składniki w nim zawarte nie ulegają zniszczeniu.
Miąższ oraz olej z awokado był niegdyś popularny wśród zielarzy jako wspaniały środek dla skóry. Dziś wykorzystuję się go w nowoczesnej kosmetologii. Składniki chemiczne zawarte w nim pobudzają bowiem produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Można z niego zrobić maskę na twarz lub włosy. Do celów pielęgnacyjnych warto też wykorzystać samą skórę — wystarczy natrzeć nią szyję, dekolt czy twarz.
Dietetycy z Uniwersytety Loma Linda w Kalifornii zauważyli, że osoby, które do swojego lunchu dodają połówkę awokado, odczuwają znacznie mniejszy apetyt na niezdrowe przekąski, ponadto wzrasta ich uczucie sytości i satysfakcji po posiłku.
100 g awokado to tylko 160 kcal, 100 g wafelek w czekoladzie popularnej marki to aż 530 kcal.