Granat — bomba witamin
Uprawiany jest od ponad 5. tysięcy lat. Jego korzyści zdrowotne są znane w wielu kulturach i religiach. Pojawia się jako symbol pełni życia i długowieczności. Dziś cieszy się dużą popularnością w medycynie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Granat to prawdziwa bomba witamin.
Granat (Punica granatum) wywodzi się z Persji skąd trafił do Indii, Afryki, Chin, Europy i Ameryki. Granat przypomina trochę jabłko, ale w przeciwieństwie do niego ma niejadalną skórkę. Aby zjeść owoc, trzeba z niego wyjąć jądra. Inną możliwością jest wyciskanie owoców. Sok i nasiona służą jako dodatek do lodów i sałatek, ale także do potraw z drobiu i dziczyzny.
Granaty charakteryzują się dużą zawartością składników aktywnych biologicznie. Są bogate w witaminę C (20 mg na 100 g owocu), witaminę B3 (0,3 mg), B5 (0,6 mg) i B6 (0,2 mg). Ponadto w potas, fosfor, wapń i magnez, a także śladowe ilości żelaza, cynku, manganu i miedzi. Olej zawarty w nasionach owoców, ma wysokie stężenie rzadko występujących w przyrodzie kwasów omega‑5.
Jedną z głównych zalet granatu jest działanie antyoksydacyjne. Badania kliniczne wykazały, że regularne spożywanie soku z granatów, może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. U osób, które cierpiały na miażdżycę, spożywanie soku z grantu poprawiło przepływ krwi w tętnicach. Reguluje też ciśnienie u chorych cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Granaty zalecane są w diecie osób chorujących na nowotwór prostaty, jelita grubego czy piersi.
Wzmacnia też równowagę hormonalną podczas miesiączki oraz menopauzy. Reguluje wahania nastroju, utratę masy kostnej i fale gorąca.
Działanie antyoksydacyjne soku z granatu jest ponad 10 razy wyższe niż działanie przeciwutleniające soku z winogron, soku z borówki, zielonej herbaty czy żurawiny.
Z kolei skórka i sok z granatu są również stosowane jako naturalny barwnik przy produkcji orientalnych dywanów.
Dojrzałe owoce emitują metaliczny dźwięk gdy uderza się w nie dłonią. Przy równej wielkości owoców te najcięższe mają najbardziej soczyste owoce. Skórka musi być gładka, błyszcząca, z pięknym czerwonym kolorem i wolna od brązowienia.
Shiver me timbers, them’s some great innomratiof.