Dieta dzieci pod lupą
Dietetycy alarmują: 54% procent dzieci w wieku 1- 3 lat są nieprawidłowo odżywiane! Aż 90% dzieci* spożywa za dużo soli, a 80% za dużo cukru. Połowa ankietowanych matek przyznała, że menu dziecka zawiera 3 razy więcej białka niż zalecają to normy żywienia.
Niemowlęctwo to jeden z najważniejszych okresów w życiu dziecka, bo właśnie wtedy rośnie i rozwija się najszybciej, a jego metabolizm jest szczególnie wrażliwy na programujący wpływ żywienia. Jest to również właściwy moment, by rozpocząć kształtowanie dobrych zwyczajów żywieniowych, które zaowocują w przyszłości.
- Mówiąc w sposób najprostszy, programowaniem żywieniowym nazywamy wpływ czynników żywieniowych działających w okresie krytycznym na metabolizm organizmu i zdrowie w wieku dorosłym – tłumaczy Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha. – Okresy „krytyczne” to czas szybkiego rozwoju tkanek i narządów, które są wówczas podatne na trwałą modyfikację wybranych procesów metabolicznych. Szczególnie wrażliwy na taki „programujący” wpływ jest organizm szybko rozwijającego się płodu i niemowlęcia.
Pierwsze badania dotyczące programowania żywieniowego mówiące o tym, jak pod wpływem niedoborów w diecie ciężarnych kobiet zwiększyło się ryzyko zachorowania przez ich dzieci na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i choroby układu krążenia pochodzą już z I połowy XX wieku. W ostatnich latach takich doniesień jest coraz więcej, a z najnowszych zaś wynika, że pierwszy rok życia to najlepszy moment, by zarówno ukształtować dobre zwyczaje żywieniowe, jak i korzystnie programować zdrowie naszego dziecka.
Badania zrealizowane w 2011 r. przez Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy Fundacji NUTRICIA, które oceniają sposób żywienia i zwyczajów żywieniowych niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy niestety nie są zbyt optymistyczne. Jego wyniki wykazują m.in. że jedynie 7% matek stosuje się do kalendarza żywieniowego, a szczególnym problemem jest nadmierna liczba karmień w ciągu doby, a ponad 20% niemowląt zarówno 6‑miesięcznych jak i 12 miesięcznych je posiłki 10 i więcej razy na dobę, nie licząc drobnych przekąsek. Należy również zwrócić uwagę na sposób przygotowania mleka modyfikowanego, gdyż nie zawsze rodzice postępują zgodnie z zaleceniem producenta – aż 1/5 matek robi to niezgodnie z zaleceniami producenta. Istotnym problemem trwającym od wielu lat jest nieodpowiednia suplementacja witaminy D, odbiegająca od rekomendacji, z którego to powodu dzieci cierpią na jej niedobór.
- To co podajemy naszym dzieciom, jak podchodzimy do karmienia, nasze zwyczaje żywieniowe, to wszystko będzie miało odzwierciedlenie za jakiś czas w żywieniu, zdrowiu i jakości życia naszego dziecka w przyszłości – komentuje Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha.
Prawidłowa dieta w pierwszym roku życia pozytywnie moduluje metabolizm i co za tym idzie zdrowie w życiu dorosłym, ale również odpowiednie podejście do jego karmienia. Dla rozwoju społecznego i emocjonalnego dziecka ważne jest spożywanie posiłków razem z rodzicami i rodzeństwem, ale należy również pamiętać, by sam posiłek dostosowany był do wieku naszego dziecka.
- Należy pamiętać, że niemowlę nie zje większej ilości pokarmu niż ono chce, a zmuszając dziecko do jedzenia można je łatwo do tej czynności zniechęcić – mówi dr Aleksandra Piotrowska – Co więcej stosowanie różnych behawioralnych sztuczek takich jak: karmienie w trakcie zabawy czy zachęcanie do jedzenia słodkimi i słonymi przekąskami, może w prosty sposób ukształtować złe nawyki żywieniowe. Dziecko powinno czerpać przyjemność z jedzenia i próbowania smaków. Co ważne, w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych przyda się dużo cierpliwości i pogody ducha, bo powinniśmy maluchy jak najwcześniej zachęcać do prób samodzielnego jedzenia, co często kończy się bałaganem. Usamodzielnienie dziecka pod tym względem pomoże mu odkrywać całe bogactwo smaków, a także przyjemność jedzenia.
- To jakie nasze dziecko będzie miało w przyszłości preferencje smakowe, a także szerzej – żywieniowe, zaczyna się kształtować już w okresie prenatalnym, pod wpływem diety matki – przypomina dr Aleksandra Piotrowska. – Czas do pierwszego roku życia to najlepszy moment, by zarówno ukształtować dobre zwyczaje żywieniowe, jak i korzystnie programować zdrowie naszego dziecka.
Fundacja NUTRICIA powstała w 1996 roku. Misją Fundacji jest ochrona, promocja i zapewnienie zdrowia poprzez żywienie. Jej działania skupiają się na trzech obszarach: badań z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem kierowanej do społeczeństwa oraz edukacji związanej z żywieniem kierowanej do środowiska medycznego. Od początku swojego istnienia Fundacja finansuje badania naukowe z zakresu żywienia człowieka w formie grantów naukowych. Organizuje także seminaria poświęcone zasadom planowania badań naukowych, finansuje kursy i spotkania edukacyjne dla osób dotkniętych różnymi schorzeniami metabolicznymi oraz wspiera działania edukacyjne w środowisku medycznym.
*Badanie było realizowane w 2011 r. w losowo dobranej próbie 317 zdrowych niemowląt (odpowiednio 158 i 159 niemowląt w wieku 6 i 12 mies.), proporcjonalnie do liczby mieszkańców i miejsca zamieszkania (województwo, miasto/wieś). Losowanie przeprowadzono na podstawie nr PESEL. Dane zbierano w oparciu o kwestionariusz wywiadu metodą CAPI (Computer Aided Personal Interview) oraz dzienniczki 24-godzinnej rejestracji spożycia. Stan odżywienia niemowląt oceniano w oparciu o podstawowe pomiary antropometryczne (masa i długość ciała) oraz badania biochemiczne (morfologia, wit. 25(OH)D, TSH, ferrytyna). Dane z kwestionariuszy (N=317) dotyczą m. in. ciąży i porodu, suplementacji diety matki w czasie ciąży i laktacji, suplementacji diety niemowląt, karmienia piersią, rozszerzania diety, wieku wprowadzenia do diety mięsa, glutenu i jajka, charakterystyki posiłków mlecznych i uzupełniających, liczby posiłków, pojenia niemowląt, udziału w diecie dań gotowych i posiłków domowych oraz znajomości schematu żywienia niemowląt.
Na podstawie danych z dzienniczków rejestracji spożycia oceniono liczbę wszystkich posiłków, w tym liczbę karmień piersią, liczbę i sposób przygotowania posiłków mlecznych i uzupełniających oraz określono najczęstsze błędy w żywieniu niemowląt. Obliczono przeciętną wartość odżywczą diety niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym.